Het eten van de schillen van sommige groenten en fruit verhoogt de hoeveelheid vezels en andere nutriënten die het lichaam binnen krijgt. Hiernaast is het gebrek aan voedselverspilling ook voor moeder aarde heel erg plezierig. Twee vliegen in één klap dus. Niet slecht. Wel is het van belang dat als je van plan bent de schillen te gaan eten, je over stapt op de organische versie van het product. Zo voorkom je dat het lichaam pesticiden en andere chemische stoffen binnen krijgt. We zetten wat regels op een rijtje om snel te bepalen welke producten beter wel en niet met schil kunnen worden geconsumeerd.
Deze schillen kun je beter niet eten
Natuurlijk zijn er een aantal groenten en fruit wiens schillen moeilijk verteerbaar zijn, een erg bittere smaak hebben of zelfs compleet oneetbaar zijn. De volgende schillen kun je beter in de afvalbak laten.
1. Citrusschillen
De schillen van citrusvruchten (d.w.z. sinaasappels, grapefruit, citroenen, etc.) bevatten een hoge hoeveelheid aan vitamine C, riboflavanoiden, vitamine B6, calcium, magnesium, potassium en aantal antioxidanten. Toch raden we niet aan de schil te consumeren doordat de smaak erg bitter is en het moeilijk is te verteren. Probeer daarom alleen gebruik te maken van de geraspte schil van de citroen waarbij je alleen de schil tegen de oppervlakte (zonder het witte) gebruikt. Het is hierbij raadzaam de citroen uit de supermarkt goed te schrobben onder warm water, zodat er geen chemische stoffen meer op zitten. Ook kun je ervoor kiezen een organische citroen te kopen om dit te voorkomen.
2. Bananenschil
De bananenschil heeft een bittere smaak en een erg stevige consistentie, maar bevat ook een goeie hoeveelheid potassium, luteïne (een krachtig nutriënt dat van belang is voor de gezondheid van de ogen) en tryptofaan. Als je toch graag bananenschil wilt proberen, kun je het beste een hele rijpe schil gebruiken en deze in kleine hoeveelheden verwerken in je smoothie. Ook zou je het achtereenvolgens een aantal minuten kunnen koken en vervolgens afbakken in de oven tot het uitdroogt. Vervolgens kan je van deze schil thee trekken. Een beetje een gedoe, maar het zou dus kunnen.
3. Asperges
De schil van een asperge bevat geen aanvullende nutriënten die de groente niet bevat en kan dus beter niet gegeten worden. Bovendien laat het een vervelende draadachtige textuur achter. Je kunt daarom beter, ook uit culinair oogpunt, de schil gewoon dun van het vlees afschillen alvorens je het eet.
4. Uien
Het eten van de uien klinkt als een slecht idee en dat is het ook. Behalve dat het hoogstwaarschijnlijk je verhemelte aan stukken scheurt tijdens het kauwen, bevat het weinig extra nutriënten behalve quercetine. Quercetine is een krachtige natuurlijke antioxidant die heeft bewezen al veel voordelen op te leveren. Het zou het lichaam onder andere beschermen tegen beschadiging van de cellen, een te hoog cholesterolgehalte in het lichaam en de aanmaak van histamine in het lichaam voorkomen.
Histamine is een hormoon dat allergische reacties veroorzaakt bij mensen met bijvoorbeeld hooikoorts. Als je toch de schil van de ui wilt nuttigen, kun je het beste de binnenste schillen gebruiken in het maken van een groentebouillon. Hoewel een deel van de nutriënten tijdens het koken verloren gaat, blijft het meeste nog wel aanwezig in de bouillon.
Schillen die je wel kunt nuttigen
Gelukkig zijn er genoeg groenten waarbij de schil wel gemakkelijk gegeten kan worden en waarbij het de smaak vaak ook nog goed doet!
1. Komkommer en courgette
De donkere schil van de komkommer bevat de grootste hoeveelheid aan antioxidanten, potassium en vezels in de hele groenten. Probeer een organische komkommer te zoeken, opdat je de pesticiden niet binnen krijgt. Ook de courgette bevat extra nutriënten waaronder vitamine c, vezels, potassium en de antioxidanten carotenoïden, luteïne en zeaxthinine. De schil is een beetje bitter, maar gegrild of verwerkt met andere smaken in een salade, is het prima te doen.
2. Aardappelen
Aardappelschillen bevatten goeie hoeveelheden vezels, ijzer, potassium, vitaminen uit de B-familie en vitamine C. Zelfs meer dan in de aardappel zelf zit. Gebakken of gekookt zijn de schillen prima te eten en kijk eens naar wat je weggooit! Zonde hoor.
3. Kiwi
Dit is hoogstwaarschijnlijk een schil die je liever in het andere lijstje had zien staan. Die vieze, wollige haartjes over je tong lijkt misschien niet erg lekker, maar als je deze er goed afschraapt, is het best te doen. De kiwischil is het waard, omdat het meer flavonoïden, antioxidanten en vitamine C bevat dan het vruchtvlees doet.
4. Pompoen
Pompoen heeft een enorm harde schil en die oneetbaar lijkt, maar als je de pompoen geruime tijd kookt of in de oven afbakt, wordt het zacht en eetbaar. Sommige pompoenen hebben overigens een hardere schil dan anderen of ze nu zijn gekookt of niet. Ga daarom op zoek naar een pompoensoort met een wat dunnere schil.
Schillen op een andere manier benutten
Als het eten van schillen je weinig doet, kun je de nutriënten uit de schillen ook op een andere manier goed benutten. Probeer bijvoorbeeld van aardappelschillen, pastinaakschillen, wortelschillen, uienschillen en de schillen van een prei een lekkere groentebouillon te trekken. Ook kun je de schillen van citrusvruchten eetbaarder maken door ze te ´picklen´ of door een marmelade te maken. Iets dat tegenwoordig ook veel voorkomt is het stoppen van een citroenschil in een flesje water om die extra vitamine C binnen te krijgen. Er zijn zelfs manieren om de schillen te gebruiken voor je huishoudelijke klusjes! The list goes on…