Sporten tegen stress
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Stress die je meeneemt vanaf werk of die misschien zelfs in uw thuissituatie voorkomt, doet meer schade dan u denkt. Stress kan van invloed zijn op uw gezondheid zonder dat u het door heeft. Niet alleen op mentaal gebied waarbij het invloed kan hebben op uw gedrag, gedachten en gevoelens, maar ook op lichamelijk gebied. Lichamelijke klachten die kunnen ontstaan bij stress zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hartfalen, obesitas en diabetes. Daarom is het belangrijk deze stress in bedwang te houden om zulke lichamelijke klachten te voorkomen. Gelukkig heeft een onderzoek aangetoond dat sporten een positieve bijdrage kan leveren aan de verlichting van stress. Hierbij is het eiwit endorfine betrokken.

Endorfinen zijn eiwitten die zorgen voor een fijn gevoel. Om deze reden worden ze ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd. Het kan ontstaan als je naar muziek luistert, glimlacht of als je positief denkt. Bij al deze dingen komt endorfine vrij waardoor geluksgevoelens worden opgewekt. Buiten dit gelukzalige gevoel die het hormoon kan geven, werkt het ook als een bescherming voor het lichaam. De stof werkt namelijk ook als een pijnstiller als het lichaam zich in een pijnlijke situatie begeeft. Het eiwit zorgt er in die situatie voor dat het lichaam zich mentaal en lichamelijk ontspant.

Terug naar het sporten. Het verband tussen endorfine en sporten is eigenlijk heel simpel. Ook als je gaat sporten wordt namelijk endorfine aangemaakt. Als je tenminste 20 minuten per dag sport, zal dit hormoon dus een actieve rol in je lichaam gaan spelen waardoor je je ook na het sporten veel meer ontspant. Mensen die veel hardlopen, zijn waarschijnlijk bekend met de zogenaamde ‘lopersroes’. Door langdurig intensief te trainen, wordt het hormoon ontwikkelt waardoor gevoelens van optimisme, trots en gelukzaligheid ontstaan tijdens en na het rennen. Op deze manier worden de gevoelens van stress even vergeten. Buiten het afvallen en het verkrijgen van een conditie dus nog een goede reden om voldoende te sporten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP