Vakantiestress: snel van kwaaltjes afkomen met de juiste voeding
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Als die vakantie nu toch wel heel dichtbij komt, ga je er niet lekker in met een verkoudheid of keel die aanvoelt als schuurpapier. Nu lijkt het dat verschillende kwaaltjes met verschillende voeding aangepakt kunnen worden. Hier zijn een aantal veel voorkomende kwaaltjes en voedingtips om er snel vanaf te komen, zodat jij straks onbezorgd, lekker op vakantie kunt.

1. Diarree

Een absolute nachtmerrie, vooral als je besloten hebt aan de raamkant van het vliegtuig te zitten. Als je maag het niet eens was met de beslissing om die pittige, Thaise curry te eten vlak voor je vertrekt of je simpelweg een goed virus te pakken hebt, kun je je het beste houden aan het BRAT-dieet: bananen, rijst, appelthee en toast. Andere producten die het snel verhelpen zijn havermout, gekookte aardappelen, zoute crackers en kippenborst (zonder het vel). Blijf weg bij kunstmatige zoetstoffen die niet goed verteert kunnen worden, maar ook uien, appels, broccoli, kool en bonen. Ook zuivelproducten kunnen diarree erger maken, net als cafeïne en alcohol.

2. Constipatie

Ook geen pretje en een ongemakkelijke situatie als je gedwongen urenlang naast iemand moet zitten die je net kent tijdens een bus- of vliegreis met een stevige gordel om je maag om de pijn nog eens te versterken. Constipatie komt voor als je onvoldoende volgranen, fruit, groente en vezelrijk voedsel eet die een hulpmiddel vormen voor de spijsvertering. Gemiddeld heeft een volwassene voor een soepele spijsvertering wel 25 tot 30 gram vezels per dag nodig. Vezelrijke voedingsproducten zijn volgranen broden, noten, bonen, pruimen, havermout, broccoli, peren en appels. Ook het drinken van 6 tot 8 glazen water per dag helpt een opgeblazen gevoel voorkomen. Vermijd hierbij chocola en zuilveproducten. Ook sommige medicijnen kunnen een opgeblazen gevoel geven.

3. Misselijkheid

Handig als je weet hoe je hiermee om moet gaan, helemaal als je toch écht met de auto naar je vakantiebestemming wilt van de zomer, maar je last hebt van wagenziekte. Zoute crackers of pretzels en kleine hoeveelheden droge toast of cornflakes helpen de maag tot rust komen. Ook gember , thee op citroenbasis en pepermunt helpt tegen misselijkheid. Vermijd absoluut vette, pittige en cafeïnerijke producten, want die maken het erger.

4. Pijnlijke keel

Probeer maar eens een taxichaffeur aan te houden als er geen woord uit je mond komt! Een pijnlijke keel? Dan kun j e het beste lauwwarme thee drinken of een lepeltje honing nemen. Ook zachte, romige producten zoals soepen op crèmebasis, aardappelpuree, yoghurt, roereieren en custards helpen tegen een zere keel. Vermijd loeihete vloeistoffen en harde producten zoals chips en noten die de keel meer kunnen beschadigen. Ook het zuur uit fruitsapjes maken het erger.

5. Hoofdpijn

Elf uur lang een krijsend kind in het vliegtuig is een nachtmerrie voor elke reiziger, maar dit is nog velen malen erger als je al een aantal dagen barstende hoofdpijn hebt. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat je onvoldoende water drinkt. Sla daarom een fles water achterover en wacht 20 minuten of de pijn verminderd. Hoofdpijntriggers zijn kunstmatige zoetstoffen, ouwe kaas die tyramine bevat en ook chocolade en rode wijn zijn uit den boze.

6. Allergie

Rode, jeukende plekken net voor je op het punt staat te vertrekken? Heel vervelend als die anti-jeuk crème ergens onderin de enorme wirwar van stapel koffers, reistassen en handbagage ligt. Je kunt het beste omega-3 rijke producten eten zoals zalm, sardientjes en walnoten. Ook producten met een grote hoeveelheid eiwitten zorgen voor de gezondheid van de huid. De bekendste producten die jeuk veroorzaken aan de huid zijn noten, chocolade, tomaten, eieren, bessen, sojaproducten en melk. Als je écht zeker wilt zijn van je zaak, kun je die producten dus het beste mijden.

7. Een loopneus

Wordt je partner helemaal krankzinnig achter het stuur, omdat je elke drie seconden je neus ophaalt of snuit? Probeer dan voor je vertrekt een stoombad te nemen en achteraf een kop warme thee te drinken. Zo voel je je al een stuk beter. Het eten van producten met gember erin kan snel de loopneus verhelpen. Gember heeft namelijk een ontstekingsremmende werking. Ook appelazijn en citroenwater werkt goed. Blijf weg van alcohol en pittig eten die direct een loopneus kunnen triggeren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP