Valeriaan: wat is dat nu eigenlijk?
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Valeriaan is waarschijnlijk niet het eerste product op je boodschappenlijstje. Hoewel veelal nog volkomen onbekend bij mensen, is het een plant die al eeuwenlang geprezen wordt om zijn kalmerende werking en als hulpmiddel bij gevoelens van nervositeit, angst, stress, slapeloosheid en bij overspannen spieren. De plant verschijnt dan ook in steeds meer winkels in supplementvorm en dat is ook precies waarom wij deze plant vandaag even een klein podiumpje geven!

Valeriaan als supplement

De werkzame bestanddelen van de valeriaanplant bevinden zich in de wortels. Zodra de plant twee tot drie jaar oud is, zal hij worden geoogst en zullen de werkzame bestanddelen uit de wortels worden onttrokken. De supplementen zijn hierbij te krijgen in vloeistof of in capsules, tabletten en poeders. De meest gebruikelijke vorm is poeder dat zich in een capsuleomhulsel bevindt.

De werking van valeriaan

De werkzame bestanddelen uit het plantje zijn van invloed op ons zenuwstelsel. Dit komt, omdat de stoffen uit de valeriaanwortel invloed hebben op de werking van een aminozuur in ons lichaam dat GABA (gamma-aminoboter-zuur) wordt genoemd. Dit aminozuur speelt samen met glutaminezuur een belangrijke rol in het zenuwstelsel als neurotransmitter. Zij werken hierbij als twee tegenpolen waarbij glutaminezuur fungeert als stimulerende neurotransmitter en GABA als een remmende neurotransmitter. Deze combinatie van aminozuren zijn van groot belang voor het in balans houden van het zenuwstelsel. Als remmende neurotransmitter kan GABA een ontspannend en kalmerend gevoel geven. Dit kan door middel van de suppletie van valeriaanwortel dus worden aangesterkt.

Gevoelens van spanning

Door de afremming van prikkels door de GABA neurotransmitters in ons zenuwstelsel kunnen angstige en gespannen gevoelens afnemen. Mensen die gevoelig zijn voor stress kunnen er daarom baat bij hebben een grotere hoeveelheid GABA in hun lichaam te hebben. Een nadeel van het gebruik van valeriaanwortel is hierbij wel dat het pas werkt na het twee tot vier weken te hebben gebruikt.

Een goede nachtrust

In een land waar we 24/7 op de hoogte willen blijven van wat er gebeurt, verwaarlozen we al snel onze nachtrust. Volgens een recent artikel in de Telegraaf kampt dan ook maar liefst 8 op de 10 Nederlanders met een structureel slaaptekort. Het ontspannende en rustgevende effect van valeriaanwortel wordt daarom door veel producenten ook geprezen en aangeraden aan mensen die er moeite mee hebben om in slaap te komen. De stimulering van de neurotransmitter GABA zou je helpen ontspannen en tot rust komen waarna je gemakkelijker in slaap komt.

Ontspanning van de spieren

Als je al eens vergeefs geprobeerd hebt je kamilletheezakjes te weken in een heet bad (misschien omdat je het net als de rest van Nederland niet te drinken vind) om de spieren te ontspannen, ben je misschien sceptisch over andere natuurlijke middeltjes. Mensen die kampen met krampen aan de spieren veroorzaakt door een lange training of misschien wel door stress en spanning zouden volgens sommige producenten echter ook baat hebben bij het gebruik van valeriaanwortel. Hoewel een heet bad voor de meeste mensen ook volstaat, pakt de valeriaan volgens de producenten het probleem aan van binnenuit door op natuurlijke wijze de hoeveelheid GABA aangemaakt door het lichaam te stimuleren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP