Van sporten een routine maken
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

We weten allemaal hoe moeilijk slechte gewoonte zijn te doorbreken. Helemaal als het aankomt op gezond eten en voldoende sporten. Te vaak wint een stuk pizza het nog van een salade en bankhangen het van sporten. En zodra je hier eenmaal aan hebt toegegeven, lijkt het bijna onmogelijk weer te ontdoen.

Goede gewoonten aanleren

Gelukkig, werkt het min of meer hetzelfde met goede gewoonten! Als je elke dag opnieuw steeds goede, gezonde keuzes blijft maken, zal je merken dat het vanzelf gemakkelijker wordt om deze gezond keuzes te integreren in je leefstijl. Plotseling is het niet meer zo moeilijk jezelf vroeg wakker te maken voor een flinke wandeling. Het wordt gewoon iets dat je elke dag doet.

Transtheoretical model for change

In een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk is aangetoond dat het 66 dagen duurt voordat je jezelf een gewoonte hebt aangeleerd. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 96 proefkonijnen.
In fitnessland wordt veelal gebruik gemaakt van de term ‘transtheoretical model for change’. Volgens veel fitnessexperts helpt het bepalen in welke fase van dit model je zit om te bepalen hoe je de meest voorkomende struikelblokken in deze fase kan voorkomen. De volgende fasen worden onderscheiden:

1. Voor overweging: Je sport niet en je hebt ook geen plannen om dit in de toekomst wel te gaan doen.
2. Overweging: Je denkt erover na om te beginnen met sporten
3. Voorbereiding: Je hebt plannen gemaakt om te beginnen met sporten eens deze komende 30 dagen.
4. Actie: je bent begonnen met regelmatig sporten, maar bent hier nog minder dan 6 maanden mee bezig.
5. Behoud: Je bent al meer dan 6 maanden regelmatig aan het sporten en het is deel uit gaan maken van je dagelijkse routine.

Het doel is natuurlijk het bereiken van de fase van behoud. De beste manier om dit te doen is door kleine bewuste keuzes te maken totdat deze keuzes vrijwel automatisch gaan en je de verschillen begint te merken.

5 Tips voor het bewaken van je sportroutine

Of je nu probeert gewicht te verliezen, meer energie te krijgen of je gezondheid simpelweg probeert te verbeteren dan kun je het beste gebruik maken van de volgende 5 tips die van je work-out een routine maken.

1. Stel je doelen vast
Onderzoek heeft aangetoond dat het stellen van mentale doelen effectiever werkt in het behouden van je sportroutines dan fysieke doelen bereiken. Voorbeelden van mentale doelen zijn het plezier beleven aan een sporteffectiviteit of het krijgen van meer energie. De fysieke doelen zijn gewichtsverlies of erkenning van anderen.

2. Beloon jezelf
Het belonen van jezelf kan je net dat duwtje in de rug geven die je nodig hebt om je sportroutine aan te houden. Sta jezelf toe een keer in de maand lekker uit eten te gaan als je je doelen 30 dagen lang hebt vastgehouden. Of beloof jezelf dat je die prachtige nieuwe sportschoenen mag aanschaffen zodra je je routine hebt aangehouden. Wat je ook maar motiveert, gebruik het!

3. Variatie aanbrengen
Als je je rondje hardlopen spuugzat bent, verlies je al snel de motivatie om te blijven rennen. Zorg er daarom voor dat je cardio zoals hardlopen of fietsen afwisselt met krachttraining en yoga. Je raakt zo minder snel verveelt en zal effectiever je sportroutine kunnen volhouden.

4. Leg je vooruitgang vast
Het dragen van een activity tracker (hiervoor zijn tegenwoordig talloze applicaties beschikbaar op je telefoon) helpt je bewuster worden van hoeveel je beweegt (of niet) op een dag. Dit kan je helpen motiveren om te gaan sporten en elke dag je behaalde prestaties te verbeteren.

5. Trommel vrienden en familie op
Sociale steun van vrienden en familie kan ervoor zorgen dat je success in het behouden van je sportprogramma een blijvend iets wordt. Zorg ervoor dat die vrienden en familie je aansporen vanaf de zijlijn of train met een fitnessbuddie die je blijft motiveren om door te gaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP