Variëren met spelt
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Spelt valt onder een van de oudste gewassen in de geschiedenis van de mensheid. Het werd tussen de 7.000 en 8.000 jaar geleden voor het eerst gebruikt, maar dat betekent niet dat we het vandaag de dag maar links moeten laten liggen! De populariteit voor deze graansoort is tegenwoordig enorm in de opkomst en dit heeft alles te maken met de grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en essentiële organische bestanddelen die erin te vinden zijn. Juist doordat je deze producten in andere graansoorten niet terugvindt, wint spelt het tegenwoordig steeds meer van andere graansoorten in de consumentenkeuze, maar wat veel mensen niet weten is dat het behalve voor het maken van pasta en brood voor nog veel meer gebruikt kan worden! Nieuwsgierig? Ontdek het zelf!

Waarvoor wordt spelt gebruikt?

Spelt wordt door de groeiende populariteit steeds meer beschikbaar in verschillende gezondheidswinkels in Nederland, Engeland, Duitsland en bepaalde gebieden in Noord Amerika. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het bakken van broden rijk aan nutriënten en gezonde versies van pasta. Ook wordt spelt veelal gebruikt om een bepaalde soort bier te produceren zoals het bekende bier Bavaria. De unieke smaak van deze biersoort werd al door veel mensen gewaardeerd. Wat veel mensen niet weten is dat je ook prima allerlei andere dingen kan bakken met gebruik van spelt! Als je zin hebt in iets zoet en je niet teveel wilt zondigen, maar wel wilt genieten, kun je de gebruikelijke bloemsoort vervangen door spelt.

Bakken met spelt

Bakken met spelt gaat heel gemakkelijk als je spelt aanschaft in de vorm van meel. Het vormt een gezond alternatief voor de gewoonlijke bloemsoorten die gebruikt worden voor het bakken. Spelt is in het bijzonder heel geschikt voor het maken van pizzabodems, pasta, brood, voedingsrepen en stevige muesli. Je kunt het echter ook gebruiken voor het maken van gebak, pannenkoeken, taarten, koekjes, croissants, volkoren crackers, muffins, wafels, roomboterkoekjes en ga zo maar door!

Voedingswaarde van spelt

Buiten het feit dat spelt gebruikt kan worden voor veel verschillende dingen, is zit het ook bomvol nutriënten die veel andere graansoorten niet bevatten. Zoals je verwacht zit het vol koolhydraten, maar hiernaast zit ook maar liefst 21% van je dagelijkse inname eiwitten deze graansoort verwerkt. Hiernaast verschaft een kleine portie ook maar liefst 30% van je dagelijkse inname vezels. Naast deze twee hoofdcomponenten bevat spelt ook nog een goede hoeveelheid ijzer, magnesium, potassium, zink, selenium, thiamine, koper, vitamine B6 en foliumzuur. Netjes.

Wat kan dit voor je lichaam allemaal betekenen?

Die grote hoeveelheden nutriënten in het meel is natuurlijk prachtig, maar welke voordelen levert dit nu eigenlijk op voor je lichaam?

Gezond spijsverteringsstelsel

Allereerst kunnen de hoge hoeveelheid vezels bijdragen aan een gezond spijsverteringsstelsel. Vezels helpen het voedsel het spijsverteringsstelsel door en helpen het lichaam de nutriënten uit de voeding beter absorberen. Verder gaan het kwaaltjes als een opgeblazen gevoel, constipatie, kramp en diarree tegen. Van alle graansoort bevat spelt de hoogste hoeveelheid vezels.

Verlaging absorptie cholesterol

Hiernaast vervullen vezels nog een andere belangrijke rol in het lichaam. Het helpt de hoeveelheid cholesterol in het lichaam aanzienlijk verlagen. De cholesterol wordt als het ware door de vezels vastgezet wat een overtollig absorptie van cholesterol door het lichaam tegengaat.

Bloedcirculatie

De combinatie van ijzer en koper in het lichaam zorgt er in het bijzonder voor om de bloedcirculatie in het lichaam te bevorderen. De twee voedingstoffen zijn verantwoordelijk voor de creatie van rode bloedcellen en de bloedcirculatie in het lichaam. Een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat de organen voldoende zuurstof binnenkrijgen wat ervoor zorgt dat de energielevels omhoog gaan, het helingsproces versnelt en het metabolisme wordt bevorderd. En voor mensen met een teruglopende haarlijn: een goede bloedcirculatie helpt ook het haar beter groeien!

Gezonde botten

Spelt bevat een grote hoeveelheid mineralen die essentieel zijn voor de groei van botten waaronder zink, magnesium, koper, fosfor en selenium. Ze dragen bij aan de gezondheid van de botten door de groei van bottenweefsel te bevorderen en het proces van afbraak van de botten naarmate we ouder worden te vertragen. Ook de eiwitten dragen bij aan een gezonde groei van de botten.

Ontwikkeling

De grote hoeveelheid eiwitten in spelt vormen een sterke combinatie met het mineraal fosfor die er ook in voor komt, omdat dit de groei van nieuwe weefsels, bloedvaten, spieren, botten en organen beïnvloed. Fosfor is een van de essentiële elementen in het creëren van nieuwe eiwitten en het aanmaken van DNA om nieuwe cellen te ontwikkelen terwijl de eiwitten die je van spelt binnen krijgt, afgebroken worden tot hun door het lichaam bewerkbare aminozuren. Deze aminozuren zijn benodigd in vrijwel elk proces in het menselijk lichaam.

Immuunsysteem

Thiamine is een mineraal dat erom bekend staat je immuunsysteem een goede boost te geven en het verdedigingsmechanisme in het lichaam te vergroten. Hiernaast spelen ze ook een belangrijke rol in je mentale gezondheid. Ze helpen namelijk gevoelens van stress en ongerustheid tegengaan.

Let op!

Ben je intolerant voor gluten? Dan kun je misschien beter geen gebruik maken van spelt, want ondanks al deze voordelen, bevat het product wel gluten. Mensen met een glutenallergie zullen daarom moeten kiezen voor andere opties in de wereld van graanproducten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP