Folaat en foliumzuur zijn beiden afkomstig uit de vitamine-B familie, maar verschillen toch onderling van elkaar. Toch worden de twee vitaminen veelal door elkaar gebruikt. Als je wilt weten wat de verschillen zijn tussen deze twee nutriënten en wat ze voor je lichaam kunnen betekenen, lees dan verder!
Wat is folaat?
In 1941 ontdekte Esmond Snell, een biochemist uit de 20ste eeuw, folaat uit 4 ton aan spinaziebladeren. Dat is een hoop spinazie! Folaat is een wateroplosbaar nutriënt die vergelijkbare functies heeft in het lichaam als foliumzuur. Om deze reden worden de twee nutriënten vaak door elkaar gehaald. Wat is nu eigenlijk het verschil? Folaat komt voor in natuurlijke producten zoals die 4 ton spinazie terwijl foliumzuur gefabriceerd is in een lab en veelal wordt teruggevonden in supplementen en bewerkte voedingsmiddelen. Het foliumzuur komt nauwelijks tot helemaal niet voor in natuurlijke vorm.
Gek genoeg is het nu juist foliumzuur dat door het lichaam beter wordt opgenomen dan folaat uit natuurlijke voedingsmiddelen. Je zou het in de tijd van angst voor bewerkte voedingsmiddelen niet zeggen, maar deze keer heeft het bewerkte voedingsmiddel dus de voorkeur boven zijn natuurlijke versie. Interessant!
Wat doet folaat nu eigenlijk?
Folaat helpt mee met veel processen in het lichaam zoals de efficiëntie bevorderen van het herstel van DNA en het aanmaken van nieuwe cellen. Ook helpt het ons beschermen tegen vrije radicalen en helpt het bij de conversie van aminozuren naar bruikbare stofjes voor het lichaam. Kortom: het helpt ons gezond blijven.
In de westerse landen wordt een tekort aan folaat beschouwt als een van de meest voorkomende vitaminetekorten. Het tekort komt niet alleen door het te weinig eten van spinazie, maar ook door slechte absorptie van het lichaam.
Bronnen van folaat
Als iemand een gevarieerd dieet aanhoudt, is het aannemelijk dat zij een voldoende aan folaat binnen krijgen. Toch kan een grote hoeveelheid folaat in voeding door het bewerken van de voeding (koken, grillen, bakken, braden en stomen) verloren gaan. Van grond tot je bord kan wel 40 tot 70% van de folaat in de voeding verloren gaan. Voeding rijk in folaat zijn bonen, erwten, asperges, spinazie, orgaanvlees, broccoli, spruitjes, pinda’s, tomatensap, bananen, papayas en citrusvruchten.
Folaat en zwangerschap
Folaat en foliumzuur zijn veelal suppletietermen die voorkomen bij mensen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Tijdens de zwangerschap verdubbelt de behoefte aan folaat en om deze reden maken veel zwangere vrouwen gebruik van foliumzuursupplementen om een tekort te voorkomen. Een tekort aan folaat tijdens de zwangerschap is al door meerdere onderzoekers in de jaren zestig als een oorzaak bevonden van een verhoogde kans op vroege geboorte en een te laag geboortegewicht. Toediening van foliumzuur zou de kans hierop kunnen verminderen met wel 70%.