Vitamine D en nierfalen
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

In het kader van donormaand schrijft Perfect Body over de positieve effecten die vitamine D kan hebben op de bijeffecten van een peritoneaal dialyse als gevolg van nierfalen. Onderzoek van Promovenda Andrea Stavenuiter heeft dit aangetoond op modellen van dieren volgens nu.nl.

Peritoneaal dialyse en Hemodialyse

De nieren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Zij filteren gifstoffen uit het bloed en voeren het af via de urine. Als de nieren niet goed meer functioneren en een niertransplantatie nog niet mogelijk is, zal je een kunstnier nodig hebben om in leven te blijven. Dit wordt dialyseren genoemd. Deze behandelmethode kan op twee manieren worden gedaan. Bij hemodialyse filtert een kunstnier in een soort apparaatje je bloed. Dit apparaatje wordt aangesloten op een bloedvat. De tweede methode is peritoneaaldialyse. Bij deze methode filtert de buikvlies afvalstoffen uit het bloed. Hiervoor krijg je een katheter in je buik.

Bijwerkingen van peritoneaal dialyse

Hoewel je bij peritoneaal dialyse vrijer kunt bewegen dan bij de hemodialyse, kan dit ernstige bijwerkingen met zich meebrengen afhankelijk van de leeftijd en de conditie van de patiënt. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten en je raakt erdoor vermoeid. Hiernaast kan het leiden tot een verdikking van de buikwand, de toename van ontstekingscellen en de vorming van nieuwe bloedvaten.

Vitamine D een bewezen hulp

Promovenda Andrea Stavenuiter ontdekte uit onderzoek dat vitamine D mogelijk de nadelige gevolgen van een peritoneaal dialyse kan verminderen. De vloeistof van peritoneaal dialyse onttrekt afvalsstoffen uit het bloed. Door het ontstane grote bloedvatenoppervlak door de vorming van nieuwe bloedvaten zorgt er echter voor dat de effectiviteit van die vloeistof afneemt. Door de toediening van vitamine D in dieren toonde Promovenda echter aan dat deze negatieve effecten worden voorkomen. Vitamine D is van groot belang om de nieren goed te laten functioneren en de schade aan de nieren te voorkomen of te herstellen.

Onderzoek op dieren

Het onderzoek is uitgevoerd op diermodellen. Op dit moment is Promovenda ook bezig met het uitzoeken of vitamine D ook dezelfde effecten heeft op mensen. De resultaten van dit onderzoek worden volgens nu.nl verwacht in 2015.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP