Vitamine E: een veelzijdige antioxidant
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Vitamine E is vetoplosbaar. Vitamine E behoort tot de groep anti-oxidanten. Vitamine E veel positieve effecten op het totale functioneren van het lichaam.

Vitamine E werd in 1922 ontdekt tijdens experimenten op onvruchtbare ratten. Door toevoeging van tarwekiemolie aan hun voeding werden de beesten weer vruchtbaar. Lange tijd werd vitamine E dan ook gebruikt door vrouwen die geen kinderen konden krijgen. Een wetenschappelijk bewijs van deze werking van vitamine E is echter tot op heden nooit verkregen.

Vitamine E is een veelzijdige antioxidant. Zo houdt deze vitamine als een soort van portier de wacht bij alle cellen waaruit de huid, organen, spieren, bloedvaten en andere weefsels zijn opgebouwd. Hij schakelt vrije radicalen uit zodra ze via de membranen een cel proberen binnen te dringen. Voorts helpt vitamine E om de oxidatie van cholesterol – een van de oorzaken van aderverkalking – te voorkomen. Het helpt dus om ouderdomsziekten te voorkomen en dus om het leven te verlengen.

De bewijzen dat vitamine E preventief werkt tegen hart- en vaatziekten, kanker, prostaatkanker, ziekte van Parkinson en ziekte van Alzheimer stapelen zich de laatste jaren op. Dit effect kan echter niet bereikt worden met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van 10 mg. Voor een hogere levensverwachting zullen langdurig hoge doseringen vitamine E ingenomen moeten worden.

In de rol van antioxidant beschermt vitamine E de cellen van vooral de vaatwanden, prostaat en hersenen tegen vernietiging door vrije radicalen. Ouderen die vitamine E supplementen gebruiken, hebben 25% minder kans om te overlijden aan ouderdomsziekten. In combinatie met vitamine C neemt het sterfterisico zelfs met 35% af. Dit is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek onder meer dan 10.000 ouderen van gemiddeld 75 jaar.

Vitamine E in dagelijkse voeding

Vitamine E komt in dierlijk voedsel voor in

  • margarine
  • boter
  • eieren
  • heilbot
  • garnalen

Vitamine E komt in plantaardig voedsel voor in

  • tarwekiemolie
  • amandelen
  • noten
  • pinda’s
  • broccoli
  • spinazie

 

Gebruik en aanbevolen dosering Vitamine E

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is 10 mg. Maximale veilige dosis is 540 mg per dag.

Vitamine E wordt gebruikt voor:

  • sterke anti-oxidant
  • vertraagt bij voldoende inname het verouderingsproces
  • beschermt het lichaam tegen vervuiling
  • vermindert vermoeidheid
  • verbetert lichamelijke prestaties
  • vertraagt het verouderen van cellen
  • bloedstollingsremmende werking
  • verbetert bloedcirculatie
  • voorkomt hartproblemen
  • versnelt het genezingsproces van de huid na verbrandingen
  • verhoogt de vruchtbaarheid
  • voorkomt impotentie
  • versterkt de werking van vitamine C tegen de vorming van nitrosaminen (kankerverwekkend)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP