Vitaminen voor een goede gezondheid
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤

Deze groep van essentiële voedingsstoffen werd pas aan het begin van de vorige eeuw ontdekt door de Poolse wetenschapper Casimir Funk. Hij merkte op dat er in voedingsmiddelen bepaalde substanties voorkwamen die belangrijk voor de gezondheid waren. Funk gaf ze de naam ‘vitamines’. Een combinatie van het Latijnse woord ‘vita’ (leven) en de biochemische term ‘amine’ (stikstofbevattende verbinding). Later kwam men er achter, dat niet alle vitamines stikstof bevatten. Het woord ‘vitamines’ was toen echter al zo ingeburgerd, dat men besloot deze benaming te handhaven.

Er zijn in totaal 14 échte vitamines bekend

Deze voedingsstoffen zijn onontbeerlijk voor het goede verloop van alle biochemische processen die zich in het lichaam afspelen. Ze kunnen – op een enkele uitzondering na bijvoorbeeld vitamine B4 – niet door het lichaam worden aangemaakt. Onze dagelijkse voeding is dan ook de belangrijkste bron van vitamines. Het is een misverstand, dat vitamines als soort van ‘pepmiddelen’ in het lichaam fungeren.

Deze voedingsstoffen hebben geen calorische waarde en kunnen dus niet door het lichaam worden aangewend als energiebron. Wel spelen vitamines een essentiële rol bij de omzetting van vetten en koolhydraten in lichaamsenergie. Een chronisch tekort aan één of meer vitamines kan dan ook leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid. Het gebruik van een goed multivitamine preparaat kan dan bijdragen aan het verkrijgen van een fitter gevoel.

Vetoplosbare vitamines

Vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K behoren tot de in vet oplosbare vitamines. Deze voedingsstoffen hebben vet nodig om correct door het lichaam opgenomen te kunnen worden. Bovendien is het lichaam in staat deze vitamines op te slaan in vetweefsel. Overdoseringen kunnen op den duur dan ook schadelijk voor de gezondheid zijn. Zo kan een teveel aan vitamine A leiden tot oog- en leverbeschadigingen. Het overmatige gebruik van vitamine D kan de nieren aantasten. Overigens komt het pas zover, indien langdurig vele malen meer de Aanbevolen Dagelijkse Dosering wordt ingenomen.

Water oplosbare vitamines

Vitamine C en vitamine B-complex worden tot de in water oplosbare vitamines gerekend. Ze zijn ook in hoge doseringen volkomen veilig voor uw gezondheid. Wat het lichaam niet direct kan gebruiken, wordt met de urine weer afgevoerd.

Minder vitamines in voeding

Tegenwoordig bevat onze voeding steeds minder vitamines. De verarming van de landbouwgrond, de industriële voorbewerking van voedingsmiddelen en de onnatuurlijke bereidingswijze zijn daar o.a. de oorzaak van. Tijdens frituren, bakken, koken en braden gaan er immers veel vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen verloren. Uit een recent onderzoek van TNO blijkt, dat iedere Nederlander wel een tekort aan één of meerdere vitamines in het lichaam heeft. Dus ook personen die elke dag goed uitgebalanceerde maaltijden nuttigen.

De belangrijkste feiten op een rijtje: In alle leeftijdsklassen is de inname van de vitamine A, vitamine B1 en vitamine B2 zeer gebrekkig. Veel mannen en vrouwen van 22 tot 50 jaar hebben een chronisch tekort aan vitamine D. Het dagelijks gebruik van een uitgebalanceerd multivitamines complex is een goede methode om eventuele tekorten in het lichaam aan te zuiveren of te voorkomen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP