Voedingsverslaving: bestaat het?
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Sommigen zijn verslaafd aan seks, andere kunnen niet zonder de echte ‘rock and roll fix’, maar hoe zit het met voedsel? Aan de University of Luxembourg werd onderzocht of er ook een verslaving bestaat voor eten en wat je er tegen kunt doen om deze verslaving tegen te gaan.

Oorzaken

Er zijn veel redenen waarom mensen overeten zoals het overeten uit verveling, gewoonte of om jezelf te troosten. Misschien hing je voor de televisie met een saai programma en besloot je dat die zak chips de ideale manier was om de tijd te doden. Of is het onlangs uitgegaan met je vriend of vriendin en lijkt die grote bak ijs exact wat je nodig hebt om het verdriet weg te werken. Volgens Dr. Pamela Peeke is voedselverslaving echt en kan de dopamine ‘rush’ in je lichaam net zo krachtig zijn als bij het gebruik van drugs zoals cocaïne. Ben je bezorgd dat je verslaafd bent aan voedsel? Lees dan de volgende drie steunpalen waarop het herstel van een voedselverslaving rust.

1. Je mentale gezondheid

In het proces van een verslaving heb je letterlijk je gezond verstand (prefontale cortex) toegetakeld en dien je die te helen. Om deze schade te repareren moet je je bewuster worden van wat je eet en wanneer je eet uit impuls en wanneer je eet, omdat dit echt nodig is. Breng eens wat meer tijd door op je yogamatje in een stille ruimte, luister naar je adem en leer zo de impulsen van het eten te controleren!

2. Je mond!

Hier gaat het bij veel mensen fout. Probeer eens te bedenken wat je vandaag al allemaal naar binnen heb gewerkt en waarom. Probeer vast te stellen welke ongezonde snelle hapjes je het beste kan vervangen door alternatieven. De favorieten van Dr. Pamela Peeke? Snacks rijk in vezels en eiwitten om je goed op te vullen. Probeer eens selderij te combineren met pindakaas, hummus met wortels of een goeie smoothie die whey-eiwitten combineert met griekse yoghurt en fruit. Als je regelmatig deze ongezonde producten vervangt met de gezonde varianten, zal je al snel merken dat je behoefte naar die vette hap langzaam afneemt.

3. De lichamelijke gezondheid

Zorg ervoor dat je je niet hoeft te vervelen en vervang die avond bankhangen eens met een goeie wandeling. Of speel met je harige beste vriend, je kinderen of geef je nu gewoon eens op voor die zumbaklas. Het hoeven geen burpees of intense bootcamps te zijn: hou het simpel, maar wees consistent en doe het regelmatig.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP