Weet je het nog? Die opgeblazen fobieën voor vetten uit de jaren 80? Het klinkt een beetje als de huidige angst voor koolhydraten die is ontstaan. Vandaag de dag geloven nog steeds veel mensen dat het drastisch verlagen van de inname van vet de beste en de énige manier is om gewicht te verliezen. Onderzoekers aan Harvard hebben aangetoond dat de gouden regel nog altijd geldt: om af te vallen, zal je meer calorieën moeten verbranden dan je eet.
Succesformule
Het opofferen van vetten uit je dieet is helaas niet de sleutel naar succes als het neer komt op gewichtsverlies. Het kan je zelfs tegen werken! Hoe? Vetinname en de opslag van vet beïnvloeden je metabolisme op verschillende manieren en het krijgen van te weinig vet kan grote invloed hebben op hoe je je voelt. Zeker als je probeert veel minder te eten. Net als eiwitten, kan een bescheiden hoeveelheid vet je zelfs helpen gewicht te verliezen, zonder dat de schreeuwende honger je belabberd laat voelen.
Vet maakt vol
Denk eens aan de laatste keer dat je jezelf vol en verzadigd heb gevoeld. Wat heb je toen gegeten? Macaroni met kaas, een lekkere cheeseburger of die zak patat die je in een moment van zwakte toch besloten hebt op te peuzelen? Het gevoel van ‘vol zijn’ is een gevoel dat gecreëerd wordt tijdens de vertering van het eten. Vetten stimuleren de aanmaak van het hormoon cholecystokinine, een hormoon dat het proces waarin de brij in de maag in de darmen wordt gewerkt wordt vertraagt. Dit helpt je niet alleen vol voelen, maar zorgt er ook voor dat je een langere tijd vol blijft.
Balanceren van de suikerspiegel
Je suikerspiegel is van invloed op de hoeveelheid insuline die je lichaam aanmaakt. Insuline beïnvloed dan weer je gesteldheid, verlangens en keuzes in voeding. Het eten van voeding met een hoop suiker erin en onvoldoende vet en eiwitten kan ervoor zorgen dat je suikerspiegel door het plafond gaat. Gezonde vetten verwerken in je maaltijden en snacks kunnen er daarvoor zorgen dat je suikerspiegel in balans blijft gedurende de dag.
Algehele gezondheid
Je lichaam is in staat zijn eigen vetten te maken, maar er zijn een aantal vetten die je moet verkrijgen uit je dieet om geen tekort op te lopen. Dit worden ‘essentiële vetten’ genoemd. Je kent ze waarschijnlijk als omega-3 en omega-6 vetzuren. De meeste omega-6 vetten zijn uit het dieet te halen, maar omega-3 is over het algemeen wat moeilijker te verkrijgen. Een dieet die laag is in vetten kan dit tekort nog eens versterken. Als je calorieën aan het verminderen bent voor gewichtsverlies, kies dan de bronnen van vet die deze essentiële vetten bevatten, want deze zijn van optimaal belang voor het goed functioneren van het brein, het hart en eigenlijk alle cellen in het lichaam.
De beste vetten kiezen
Niet alle vetten zijn gelijk geschapen en dat maakt sommige vetten beter dan anderen. Vetten uit plantaardige bronnen zijn over het algemeen gezonde vetten en zouden de grootste bron van vetten in je dieet moeten zijn. Voorbeelden van producten waarin deze vetten zitten verwerkt zijn avocado’s, noten en notenboters, zaden en kookoliën zoals olijfolie, kokosolie en raapzaadolie.
Een bescheiden inname van vetten uit dierlijke producten is ook prima. Je kunt het beste kiezen uit producten zoals vettige vissen zoals sardientjes, makreel, haring en wilde zalm. Ook kun je kiezen voor kip, kalkoen en de delen van varkensvlees en rundvlees die geen enorme hoeveelheid vet bevatten. Eieren en kaassoorten zoals mozarella, ricotta en hütekase.
Het is ook belangrijk te onthouden dat wat je ook eet, een teveel ervan gewoonweg niet goed is. Je kunt nog net zulke gezonde keuzes maken, maar als je porties te groot zijn, zal je alsnog aankomen in gewicht. Je uiteindelijke vet-inname mag slechts 30% van je totale dieet uitmaken.