Waarom je je telefoon ’s nachts zou moeten uitschakelen
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Blijft je telefoon ’s nachts door tweeten, appen en liken en kun je het ’s nachts om een uur of 2 ook niet laten om even een kijkje te nemen waar al die commotie nou om draait? Maar liefst 40% van alle volwassen Nederlanders slaapt regelmatig slecht of ligt urenlang wakker. Doe nu eens een wilde gok welk apparaatje hier verantwoordelijk voor is. Precies, die telefoon op je nachtkastje. Meer weten over hoe je telefoon je nachtrust kan verstoren? Lees verder.

Het belang van een gezonde nachtrust

Tijdens het slapen komt het lichaam tot rust en krijgt het tijd om even bij te komen, te herstellen en te vernieuwen voor een nieuwe dag. Als je slecht slaapt of niet goed doorslaapt, kun je last krijgen van allerlei klachten zoals een zwak immuunsysteem of concentratieproblemen.

Oorzaken van een slechte nachtrust

Er zijn verscheidenen redenen waardoor je mogelijk slecht slaapt ’s nachts. Stress, een ongezond voedingspatroon of een overdaad aan koffie en rode wijn in de uurtjes voor je je ogen sluit, kunnen een grote rol spelen bij dit probleem. Een belangrijke oorzaak die door veel mensen echter niet wordt erkent is het tot laat in de avond televisie kijken, turen naar je laptop of tablet of nog even die statusupdate checken op je telefoon. Het felle licht van het scherm geven je hersenen een signaal af dat het nog lang geen nacht is en dat heeft tot gevolg dat je je nachtrust wel kan vergeten. Je lichaam maakt geen melatonine aan, het hormoon dat je nodig hebt om in slaap te komen en je bent de volgende ochtend gegarandeerd chagrijnig en prikkelbaar.

Hiernaast gooit het slaaptekort je insuline tekort overhoop waardoor je stofwisseling wordt vertraagd en de kans groot is dat je aankomt. De afgifte van melatonine wordt al lager bij iets kleins als een schemerlampje dus een telefoon of laptop kan behoorlijk veel schade doen aan je nachtrust.

Tips om beter te slapen

Goed slapen voorkomt veel onnodige klachten. Zet daarom je telefoon uit minimaal 1 uur voor je gaat slapen en, nog belangrijker, houdt dat kreng uit gedurende de hele nacht. Vervang die telefoon vervolgens niet door de televisie, een laptop of tablet, maar ga eens een avondwandeling maken. Ook helpt gezond eten en voldoende sporten bij het bevorderen van de nachtrust.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP