Wat is een detox-dieet en wie heeft het nodig?
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Door velen beroemdheden wordt het detoxdieet gebruikt om voor bijvoorbeeld een filmrolletje even snel een paar kilootjes kwijt te raken. Echter, het echte doel van een detoxificationdieet is om de verwijdering van giftige stoffen uit je lichaam te vergemakkelijken. Door geleidelijk af te stappen van producten die giftige stoffen het lichaam inbrengen, elimineer je ongezonde stoffen zoals pesticiden, smog, vervuiling, alcohol en caffeïne.

Er zijn talloze voorbeelden van beroemdheden die door middel van een detoxdieet in rap tempo een paar kilootjes kwijtraken voor een filmrolletje. Echter, het echte doel van een detoxdieet (het ontgiften van het lichaam) krijgt hierbij een bijrol. Door in dit dieet geleidelijk af te stappen van producten die de ophoping van giftige stoffen in het lichaam bevorderen, ontgift je langzaam je lichaam. Denk hierbij aan stoffen van pesticiden, smog, vervuiling, alcohol en cafeïne.

Pro’s en con’s voor het detoxdieet

Veel diëtisten zijn van mening dat doordat we leven in een vervuilde omgeving de overwerkte lever met het detoxdieet wat hulp kan gebruiken bij de afvoer van giftige stoffen uit het lichaam. Andere onderzoekers zijn van mening dat de lever dat helemaal niet nodig heeft. Dawn Jackson Blatner, vertegenwoordiger van de American Dietic Association geeft aan dat het lichaam slechts de lever, nieren, huid, longen en spijsvertering nodig hebben om deze giftige dagelijks uit ons lichaam te verwijderen. Hij geeft aan dat het langdurig detoxdiëten zelfs kan leiden tot lichamelijke problemen zoals een vitaminetekort. Wel zou volgens Blatner een tijdelijk detoxdieet een goede kick start naar gezondere eetgewoonten kunnen zijn.

Voorbeeldieet 1. Master Cleanse

Dit detoxdieet bestaat uit het drinken van 6 tot 10 glazen ‘limonade’ dat is gemaakt van water, citroensap, maple syrup en een beetje cayennepeper. Dit doe je gedurende 10 dagen. ’S Avonds drink je hiernaast nog een laxerende thee.

Kritiek

Kritiek op dit dieet is dat het inname van zo weinig calorieën gevaarlijk kan zijn. Hiernaast kan het je darmstelsel beschadigen doordat je een laxerende thee gebruikt terwijl er weinig te ‘laxeren’ valt.

Voorbeelddieet 2. 21 Pounds in 21 Days

Gedurende dit 8 weken durende programma eet je alleen maar vloeibaar voedsel. Het enige wat je eet in dit dieet zijn groenteshakes, eiwitshakes, thee op kruidenbasis, bouillon en grote hoeveelheden water. Het dieet moedigt hiernaast ook aan om voedingssupplementen zoals vitaminen.

Kritiek

Veel diëtisten raden aan dit dieet niet te proberen. Een dieet met vloeibaar eten is op zich wel te doen, maar mag geen drie weken lang duren. Dit is te extreem. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als de vloeistof die het lichaam verlaat onvoldoende wordt aangevuld!

Voorbeelddieet 3. 3 Day Fruit Flush Diet

In dit dieet drink je op de eerste dag alleen eiwitshakes. De tweede en de derde dag eet je alleen elke twee uur vers fruit (hierbij zijn bevroren, gedroogde of ingeblikte fruitsoorten allemaal toegestaan). Als diner drink je de laatste 2 dagen rauwe groenten en een kleine hoeveelheid eiwitten met een laag vetgehalte. Je mag geen caffeïne, alcohol, vetten, suikers en gekookte groenten. Het enige wat je mag drinken is gefilterd water.

Kritiek

Diëtisten geven aan dat je het dieet kan proberen op voorwaarde dat je dit niet te lang doet, omdat dat een gebrek aan voedingsstoffen teweeg brengt. Men geeft aan dat je ook zeker gewicht zal verliezen, maar dat het gewicht dat je verliest voornamelijk verlies aan water is. Het ontgiftende effect werkt ook zeker doordat er geen stoffen als suikers en vetten in het dieet worden getolereerd, maar het werkt alleen als je ook zeker bent dat de groenten en fruit in dit dieet ook vrij zijn van pesticiden.

Juiste voeding om te detoxen

Als je denkt deze extreme versies van detoxdiëten niet aan te kunnen of simpelweg geen geld hebt voor al die organische producten, maak je dan niet druk. Blatner geeft aan dat het aanhouden van een gebalanceerd dieet voldoende is om je lichaam gifvrij te houden. Het beste dieet, volgens Blatner, is een dieet met een goede balans in groente en fruit, volgranen, eiwitbronnen met een laag vetgehalte en gezonde vetten, doen je organen de rest van het werk.

Voeding om te vermijden

Als je dan toch graag wilt detoxen dan kun je het beste de volgende producten vermijden:
– Alcohol
– Cafeïne
– Grote hoeveelheden suiker
– Ongezonde vetten (boter, gefrituurd eten, eiwitbronnen met een hoog vetgehalte)
– Bewerkte voedingsproducten
– Kunstmatige smaakstoffen
– Een teveel aan eiwitten (dat is slecht voor de spijsvertering)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP