Vitamine P. Hoewel bioflavonoïden niet officieel tot de vitamines worden gerekend, heeft het toch de naam vitamine P gekregen. Tot op heden zijn er 4000 verschillende soorten in de natuur ontdekt. In de meeste gevallen kon een biologische activiteit worden vastgesteld.
Oorsprong
Deze voedingsstoffen werden in 1936 door de Hongaarse wetenschapper Dr. Albert Szent-Gyorgyi aangetroffen in citrusvruchten. In het zachte, witte gedeelte onder de schil. Hij noemde zijn vondst vitamine P. Deze letter staat voor het Engelse woord ‘Permeability’, wat ‘doorlaatbaarheid’ betekent. Bioflavonoïden houden immers de bloedvaten sterk en wijd.
Bioflavonoïden zijn de natuurlijke compagnons van natuurlijke vitamine C. Ze worden meestal dan ook in combinatie in voedingsbronnen aangetroffen. Bioflavonoïden beschermen vitamine C tegen oxidatie. Bovendien verbeteren en verlengen ze de activiteit van deze vitamine in het lichaam. Natuurlijke vitamine C is dan ook vele malen effectiever dan de synthetische vorm, die het moet stellen zonder bioflavonoïden.
Bioflavonoïden hebben een gunstig effect op de doorbloeding van het lichaam. Ze zorgen voor sterke vaatwanden en maken de bloedvaten wijder. Dit bevordert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels en organen. Bovendien levert dit een belangrijke bijdrage aan de afvoer van afvalstoffen uit de cellen.
Verschijningsvormen Vitamine P (Bioflavonoïden)
Deze vitamine komt voor in citrusfruit, boekweit, uien, thee, groene thee, appels, blauwe druiven, sojakiemen.
Wordt gebruikt voor: Vitamine P (Bioflavonoïden)
– voor sterke en gezonde bloedvaten – verbetert opname vitamine C