Van alle verschillende dingen in het leven die trek in “comfort food” kunnen veroorzaken, is koud weer nog wel de meeste krachtige stimulans. Je koud voelen is oncomfortabel en vervelend en ons natuurlijke instinct is dan ook om onszelf op te warmen: van binnen en van buiten! Ben je een rasechte “comfort food craver”? Hier is wat je moet weten over “comfort food”.
Het effect van comfort food op je lichaam
Je instinct vertelt je je temperatuur op peil te houden wat betekent dat je in hartje winter hoogst waarschijnlijk geen trek hebt in een lekkere salade of ijskoude gazpacho. Dit betekent echter niet dat je je drie maanden lang mag overgeven aan pannenkoeken en “mac ’n cheese”! Als je begrijpt water in je brein gebeurt en waarnaar je lichaam op zoek is, kun je je diepste verlangens vervullen zonder je handen te diep in dat koekblik te stoppen.
In tijden van fysieke en emotionele stress gaat je lichaam op zoek naar comfort en veiligheid. Voeding, de producten die de aanmaak van dopamine in het brein stimuleren in het bijzonder, lijken dan de beste oplossing om deze comfort en veiligheid te waarborgen. Producten die dopamine aanmaken bestaan veelal uit producten met veel suiker, vetten of zout. Niet de beste oplossing voor je taille, dus.
En er is nog een nadeel. Hoewel comfort foods inderdaad de gemoedstoestand kunnen verbeteren, doen ze dit niet beter dan andere voeding. Alle andere voeding is net zo goed in het verbeteren van je gemoedstoestand als comfort foods. Het idee dat sommige voeding je in het bijzonder goed doen voelen is een cognitieve illusie die wordt veroorzaakt door de aanmaak van dopamine in het lichaam en het feit dat je brein moeilijk rationele beslissingen kan maken in een stressvolle situatie. Gelukkig betekent dit dat je jezelf kan voorbereiden om betere voedingskeuzes te maken!
De oplossing
Natuurlijk beweren we niet dat je nooit een avondje mag genieten van je favoriete pastagerecht met lekkere vlezige saus, maar als je frequenter bewuste keuzes maakt, kun je wel voorkomen dat je je na het eten niet slechter voelt dan beter. Wat je denkt te willen en wat je eigenlijk wilt is een spelletje die het brein speelt met jou en je lichaam. Probeer daarom de wat ongezonde keuzes te vervangen met producten die dezelfde comfort en veiligheid bieden, maar een hogere voedingswaarde hebben.
Warmte in het algemeen zorgt voor een gevoel van comfort. Zet daarom een lekkere, stomende bak kruidenthee en wikkel jezelf in een dekentje om jezelf tevreden te houden zonder al te veel zout, vetten en suikers te eten. Misschien kun je in plaats van te eten zelfs een lekker warm bad laten lopen. Doe waar jij je comfortabel bij voelt, maar ga niet meteen uit je van je eerste instinct om iets suikerzoet of hartigs te pakken als er ook andere manieren zijn buiten eten om jezelf dat gevoel van comfort en veiligheid te geven.