Wat voor stresser ben jij?
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤

Fysiek reageren we allemaal hetzelfde op stress: klamme handen, een verhoogde bloeddruk en onze ademhaling gaat sneller. Emotioneel echter, reageren we er allemaal anders op. De koele kikkers onder ons beseffen niet eens dat stress bestaat, maar grofweg zijn de stressers onder te verdelen in 5 categorieën.

De rampenmaker

Je komt erachter dat je organisatie verkocht wordt. Je zal je baan verliezen en voor je het weet ben je in een spiraal van zorgen, negativiteit en angst terechtgekomen. Ondanks dat je terecht of onterecht in de stress schiet, je emoties zijn heftiger dan de gemiddelde persoon met zorgen.

Advies

Begin je dag met meditatie waarbij je je focust op je emoties en je gedachten. In een studie van de Carnegie Mellon University in Pittsburg is aangetoond dat deelnemers na sessies van 10 minuten in 3 opeenvolgende dagen beter in zagen hoe ze reageerde op stressvolle situaties en er ook beter mee om konden gaan.

Het hertje in de koplampen

Als het je teveel wordt je onzeker van jezelf en bevries je of heb je een heuze shut down. Een handige methode als je als salamander probeert een roofdier te vermijden door op te gaan in de omgeving, maar is voor een mens niet heel handig. Zodra je bevriest krijg je niks meer gedaan en het is voor deze stressers vaak moeilijk het werk weer op te pakken en met de stressvolle situatie om te gaan.

Advies

Herinner je momenten van euforie. Momenten waarop je de sterkste persoon op aarde voelde en je het gevoel had dat je alles en iedereen aan kon. Dit helpt je ondanks de stressvolle situatie je werk weer op te pakken en actie te nemen.

De opkropper

Aan de buitenkant lijk je de perfecte koele kikker, maar van binnen explodeer je met stressvolle gevoelens en emoties. Het binnenhouden van alle emoties kan zelfs zo ver gaan dat je er fysieke problemen aan gaat ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan een verslechterd immuunsysteem of een verstoord spijsverteringssysteem.

Advies

Ga eens wekelijks met een goede vriend zitten en bespreek je problemen. Hou het niet allemaal binnen! Als je het gevoel hebt dat je wordt gesteund en kan delen wat er in je hoofd omgaat, zal je brein het feel-good hormoon dopamine en serotonine loslaten die je gevoelens van stress helpen onder controle te houden.

De huilebalk

Een last-minute meeting schopt je overvolle agenda van de dag in elkaar waardoor je in elkaar stort en het uitstort. Een kleine ruzie met je partner zorgt voor dezelfde reactie. Als deze gevoelens van stress aanhouden kunnen deze stressers te maken krijgen met gevoelens van depressie.

Advies

Ren, dans, schilder, kook. Doe welke activiteit ook die je blij maakt zelfs als je jezelf moet forceren dit te doen. De gevoelens van stress kunnen ervoor zorgen dat het deel van je brein dat positieve gevoelens produceert niet meer goed functioneren. Door iets te doen wat je leuk vind, kick starten deze deeltjes in je brein.

Het heethoofd

Een lange rij bij de plaatselijke koffiebar is genoeg om je te laten stampen van woede en ergernis. Je word al net zo boos als iemand je in de weg staat bij het bereiken van je doelen. Het in controle houden van deze ondoordachte woede en de acties die volgen is van belang voor je gezondheidstoestand.

dvies

Als je tegen een stressvolle situatie aanloopt, pauzeer dan even. Dit geeft je de tijd die je nodig hebt om na te denken over hoe je ergens op gaat reageren. Reflecteer dan nog eens de situatie en je zult van zelf zien dat het zo erg nog niet is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP