Wat je moet weten voor je glutenvrij gaat
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Gluten zijn zonder enige twijfel het meest besproken voedingsproduct geweest in de afgelopen maanden. In de hoop gewicht te verliezen, een prachtige huid te hebben of je gewoonweg beter te voelen, lijkt iedereen gluten tegenwoordig af te schrijven. Is het consumeren van gluten werkelijk fataal of gewoon “unfashionable”? Perfect body ging op onderzoek uit!

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een mix van twee soorten eiwitten die gevonden worden in granen zoals tarwe, rogge en gerst. Ze hebben een elastische textuur die voedingsproducten bij elkaar helpt te houden en geven de veerkrachtigheid aan brood.

Een intolerantie voor gluten

Als je last hebt van een intolerantie voor gluten kan dit milde symptomen met zich meebrengen zoals vermoeidheid, gewrichtspijn, het hebben van een opgeblazen gevoel en diarree. Om deze symptomen te vermijden, besluiten veel mensen met een intolerantie voor gluten alle producten met gluten of sporen van gluten erin te vermijden.

Wie zou glutenvrij moeten gaan?

Glutenvrij gaan is misschien “trendy” in dieetland, maar is op medisch gebied alles behalve nodig tenzij je een intolerantie hebt. Het vermijden van gluten is hierbij slechts een middel om jezelf te stimuleren minder koolhydraten te nemen. De vergissing die veel mensen hierbij maken (hoe suf het misschien ook klinkt), is het vervangen van vezelrijke volkorenproducten met glutenvrije geraffineerde versies hiervan. En dit doet het lichaam weinig goed. Zoek in plaats van die bagels, crackers, koekjes en muffins daarom naar glutenvrije gezonde opties zoals wilde rijst, quinoa, glutenvrije havermout en amandelbloem om te profiteren van het glutenvrije leven.

Is het noodzakelijk voor de meeste van ons om glutenvrij te gaan? Nee, absoluut niet. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van voldoende volkorenproducten geassocieerd wordt met een lagere kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Hiernaast zijn volkoren granen een goede bron van vitamine B en vezels. Zouden we allemaal voordelen ondervinden om minder geraffineerde graanproducten te eten en meer bonen, noten, fruit, volkoren granen en groenten te eten? Ja, ja, ja en nog eens ja!

5 Tips voor mensen die onlangs gluten intolerant zijn verklaard:

1. Zonder tarwe betekent niet zonder gluten
Alleen omdat een product mogelijk geen tarweproducten bevat, wil het nog niet zeggen dat het vrij is van gluten. Bepaalde tarwevrije producten kunnen nog altijd andere granen bevatten zoals rogge en gerst die ook gluten kunnen bevatten. Houd ook een oogje in het zeil voor variaties op tarweproducten zoals faro, semolina, spelt en farina.

2. Pas op verstopte bronnen van gluten
Gluten zitten soms verwerkt in producten die je op het eerste oog niet met gluten zou associeren. Voorbeelden hiervan zijn gist, Worcestershire sauce, soja saus en soms zelfs in supplementen voor vitaminen en mineralen. Lees daarom altijd goed het label op de verpakking.

3. Sommige glutenvrije producten zijn niet geheel vrij van gluten
Volgens richtlijnen voor het voedingslabel mag een product al glutenvrij worden genoemd als het minder dan 20 gluten op een miljoen deeltjes in het product bevat. Dit lijkt dus relatief veilig. Echter, producten die van nature vrij zijn van gluten, zoals havermout, kunnen door de verwerking al snel meer dan 20 gluten op een miljoen deeltjes bevatten. Probeer je, als je intolerant bent, dan ook te beperken tot granen en bloem met het glutenvrije label en zaden.

4. Wees voorzichtig met besmettingen
Wat als die glutenvrije pizzakorst gebakken was in een oven die verre van vrij van gluten was? Dan heb je aan het eind van de avond alsnog last van diarree, vermoeidheid of verkrampte gewrichten. Het is fijn dat restaurants glutenvrije opties op hun menu’s vertonen, maar zolang het gerecht niet in een glutenvrije omgeving is geproduceerd, bestaat er nog altijd een kans dat gluten hun weg in je eten vinden. Andere producten die met gemak ‘besmet’ raken zijn patat en snacks waar mensen geneigd zijn onopgemerkt dubbel te dippen.

5. Houdt altijd een glutenvrije optie bij de hand
Ingeblikte bonen, tomaten, hummus, noten, eieren, groentebouillon, bevroren groenten en fruit en glutenvrije volkorenproducten zoals bruine rijst, havermout en quinoa zijn perfecte opties die je snel en effectief kan bewaren om om te toveren tot een maaltijd. Dan nog wat lekkere azijn, oliën, kruiden en specerijen in huis en kan je kan op elk moment van de dag een heerlijke glutenvrije maaltijd in elkaar draaien.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP