Weet je nog die bruine bonen, tuinbonen en kikkererwten die je moeder vergeef bij je naar binnen probeerde te werken toen je klein was? Je kunt ze maar beter snel leren waarderen nu 2016 officieel is verklaart als het jaar van de droog geoogste peulvruchten! Dat is maar goed ook gezien het feit dat deze krachtige voedingsproducten obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten kunnen helpen voorkomen. Daarnaast zijn ze niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor de boeren en het eco-systeem gezien ze zorgen voor een vruchtbare grond en water effectief over het land verspreiden. Kan je het verschil tussen een erwt en boon nog niet benoemen? Lees dan snel verder!
Wat zijn peulvruchten?
Veel mensen denken bij peulvruchten aan die groene peultjes die je vaak terug vindt in wokgerechten. In essentie zijn het dan ook zaden of de zaden van een plant met het omhulsel. Dit slaat echter niet alleen op de groene peultjes, maar nog veel meer producten zoals bruine bonen, witte bonen, zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, tuinbonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen.
Voordelen van peulvruchten
Peulvruchten kunnen veel betekenen voor de gezondheid. Allereerst verlagen ze op natuurlijke wijze de LDL-cholesterol in het lichaam. Hiernaast bevatten ze nauwelijks vetten, maar zijn ze rijk aan vezels en eiwitten waardoor ze langzaam door het lichaam worden verteerd en ze je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Andere nutrienten die peulvruchten bevatten zijn de vitamine uit de B-familie en mineralen zoals ijzer, zink en magnesium. Ze kunnen hierbij maandenlang gedroogd worden bewaard zonder hun voedingswaarden te verliezen. Ook voor mensen met een glutenallergie is er goed nieuws, ze zijn namelijk geheel glutenvrij.
Duurzame productie
Peulvruchten zijn het soort gewas dat zelfvoorzienend is en weinig zorg vraagt. Ze hebben geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig en groeien op bijna elke grondsoort. Ze trekken helemaal zelf stikstofbindende bacterien aan die stikstof uit de lucht binden, zodat de plant deze vervolgens kan gebruiken om te groeien. Natuurlijke bemesting dus. Om deze reden zijn deze planten een stuk minder milieubelastend dan bijvoorbeeld het eten van vlees. De Verenigde Naties hoopt met het Internationale Jaar van de Peulvruchten de teelt van peulvruchten te stimuleren en zo de bodemvruchtbaarheid internationaal te verbeteren.