Wat is Kombucha
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Nu het weer van hort naar her springt en we weer 15 graden naar beneden zijn getuimeld, overweeg je misschien een lekkere warme kop thee. Kombucha, iemand? Een mysterieuze, mistige substantie met als kers op de taart een slijmerige, bruine paddenstoel die er ‘aanlokkelijk’ bovenop drijft. Wat hebben ze in superfoodland nou weer bedacht? Heb je trek gekregen? Nee? Dan kunnen de voordelen van het vreemde drankje je misschien overhalen. Lees verder!

Wat is kombucha?

Kombucha was niet ontdekt in een magisch woud. De kombucha cultuur was, per ongeluk of expres, in 220 v.C. ontstaan. Aangezien de vloeistofbasis van het drankje een thee is, speculeren historici dat het ergens rondom China moet zijn ontstaan. Hoewel het 220 v.C. al was ontstaan, werd het drankje pas in 1900 populair toen Sovjet leider Josef Stalin in gevecht tegen kanker op dit ‘medicijn’ stuitte.
Kombucha wordt gemaakt door het fermenteren van thee en suiker in combinatie met bacterien en gisten die zich in een soort slijmerige paddenstoel hebben genesteld. De eigenlijk kombucha is hier die paddenstoel. Het is een levend en groeiend organisme vergelijkbaar met de organismen die je in de yoghurt kan vinden. Hoewel groene thee kan worden gebruikt in dit proces, werkt ook zwarte thee met witte suiker goed.

Voordelen van het gefermenteerde drankje

De voordelen van het vreemde drankje zijn grotendeels gebaseerd op de beweringen van fabrikanten en mensen die ervaring hebben met het drinken van het product. Hier moet dus niet te zwaar aan worden getild. Hoewel sommige beweringen waar zouden kunnen zijn, vraag je je na het lezen van deze lijst hoogstwaarschijnlijk af waarom eeuwige jeugd, een grotere salarisslip en de superkracht om te vliegen niet zijn toegevoegd.

• Detoxen van het lichaam
• Verlagen van cholesterol
• Verlagen van hoge bloeddruk
• Verminderen van problemen ontstaan door ontstekingen
• Verlichten van symptomen van artritis
• Stimuleren van betere leverfunctie
• Verbeteren van spijsverteringsstelsel
• Reguleren van de eetlust wat gewichtsverlies in de hand werkt
• Voorkomen van blaasontsteking
• Bescherming tegen diabetes
• Hogere resistentie tegen het ontstaan van kankercellen
• Versterken van het immuunsysteem
• Verlichten van symptomen van astma
• Verminderen van symptomen van de overgang
• Verminderen van stress en slaapproblemen
• Stimuleren van haargroei, gezondheid van de huid en de nagels
• Verbeteren van het zicht

Hoewel deze lijst overdreven is en nog lang niet voldoende door onderzoeken ondersteunt, zouden een aantal van deze voordelen kunnen kloppen. Zo bevat het drankje 0,5% alcohol en is alcohol een bewezen product dat schadelijk bacteriën uit kan schakelen. Dit zou de beweringen kunnen ondersteunen om aandoeningen tegen te gaan die een bacteriële infectie als oorzaak hebben zoals een blaasontsteking. Hiernaast bevat het drankje door het harde werken van de gisten ook vitaminen als bijproducten in het proces van fermenteren. Dit zijn voornamelijk vitamine C en vitaminen uit de B-familie die de bewering van een versterkt immuunsysteem zouden kunnen ondersteunen.

Bijwerkingen van het drankje

Als je kombucha thuis zelf probeert te maken kun je beter oppassen. De kans is namelijk groot dat je ook schadelijk bacteriën ontwikkelt in het drankje. Er zijn al regelmatig incidenten aangegeven zoals buikpijn en allergische reacties tot problemen met de nieren, lever en de huid.

Volgens de makers van het drankje moet het drankje dan ook ‘rauw’ gehouden worden waarbij pasteurisatie van het product moet worden voorkomen, zodat de goede bacteriën niet worden afgebroken. Hoewel dit waar is, vernietigt pasteurisatie ook de slechte bacteriën en zijn andere goede bijproducten van de kombucha zowel in de ‘rauwe’ als gepasteuriseerde versie terug te vinden.

Conclusie

Hoewel sommige voordelen die het drankje mee zou moeten brengen waar zouden kunnen zijn, is het nog onvoldoende ondersteunt door onderzoek. Mocht je het drankje toch willen proberen, wees dan voorzichtig en drink niet meer dan tussen de 100 en 120 milliliter van een fabrikant met een goede reputatie. Niet overtuigt? Geeft niks. Het drankje lijkt niet meer toegevoegde waarde te bieden dan water, water met citroen en doodgewone kop thee. En die brengen geen risico’s met zich mee.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP