Je zorgt dat je elke dag netjes aan je twee stukjes fruit komt, maar met de suikerfobie die in de opkomst is momenteel, lijkt zelfs fruit niet langer veilig van de steeds langer wordende ‘blacklist’ in de dieetbijbels. Voordat we ook fruit in de ban doen, kunnen we echter beter reflecteren op de manier waarop de media ons heeft leren denken over eten. Lees verder!
De manier waarop we eten beoordelen
Hoe we voeding beoordelen, wordt veelal gebaseerd op een enkel ingrediënt op het voedingslabel waarvan er, naar de mening van de consument, te veel in zit. De hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten een product bevat, meestal, maar in welke proporties? Dat maakt niet uit. Zodra een product slechts 5 gram suiker bevat, krijgt het het label ‘gezond’ en wordt het geconsumeerd.
Als je deze logica toepast, zijn we in staat om een sinaasappel op basis van voedingswaarden te vergelijken met een glaasje cola. Beiden producten (100 van elk) bevatten rond de 40 calorieën, 0 gram vet, en ongeveer 10 gram aan koolhydraten. Een belachelijke vergelijking als je bedenkt wat voor extra’s sinaasappel op het gebied van voeding te bieden heeft (vitamine C, potassium, vitamine A, vezels, etc.), maar helaas wel hoe we voedingsproducten beoordelen tegenwoordig.
De volgende keer dat je een voedingslabel afstruint naar de eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën, kun je dus beter even reflecteren hoeveel waarde (nutriënten) je krijgt voor je geld (calorieën).
Suikerrijk fruit eten of niet?
Als we de gezondheidsvoordelen van fruit nagaan, kunnen we hopelijk gewoon constateren dat deze producten goed voor je zijn. Er is een reden waarom deze twee stukken fruit en voldoende groenten per dag zijn voorgeschreven. Zij kunnen immers de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en zoveel meer verminderen. Hiernaast is het vervangen van producten met een lage voedingswaarden door groenten en fruit een goede methode om gewicht te verliezen. Als je daarom niet bent gediagnosticeerd met een allergie voor fruit of diabetes kun je gerust fruit blijven eten.
1 Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als je je suikerinname wilt verminderen
Hopelijk hebben we je nu overtuigt dat het eten van fruit niks is om je zorgen over te maken. Ben je nog steeds van plan om je suikerinname te verminderen? Goed! Dan moet je jezelf de volgende dingen even afvragen:
1. Bestaan de suikers in de producten die je eet voornamelijk uit natuurlijke suikers (groenten, fruit en zuivel) of uit toegevoegde suikers.
2. Geeft het voedsel dat je eet je alleen ‘lege calorieën’ zonder extra’s, of verschaft de voeding je meer dan dat?