Over kurkuma en waarom we er meer van zouden moeten eten
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

In India wordt kurkuma al eeuwenlang gebruik gemaakt als smaakmaker in de keuken, maar ook als geneeskrachtig middel. Er zijn al meer dan 600 medicinale toepassingen ontdekt waarbij kurkuma gebruikt kan worden en tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds onderzoek uitgevoerd naar deze ‘superfood’. Benieuwd naar waar kurkuma allemaal toe in staat is? Lees verder!

Wat is kurkuma?

Kurkuma of geelwortel is de wortel van een plant die familie is van gember. Het heeft een felle oranje kleur van binnen door de drie verschillende gele pigmenten die in de wortel voorkomen. Om deze reden wordt de wortel dan ook van gebruikt voor het kleuren van voedingsmiddelen zoals kerriepoeder, mosterd en margarine. Naast het feit dat deze pigmenten een natuurlijke kleurstof zijn, bevatten ze ook krachtige antioxidanten, werken ze ontstekingsremmend en zijn er zelfs onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat de pigmenten giftig zijn voor tumorcellen.

Ontstekingsremmend

De belangrijkste en bekendste eigenschap van kurkuma is dat het ontstekingsremmend werkt. Bij veel chronische ziekten is er sprake van een ontstekingsproces. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, auto-immuunziekten en problemen met de spijsvertering. Het onttrokken extract van kurkuma schijnt bijna net zo sterk te werken als veel voorgeschreven ontstekingsremmende medicijnen.

Natuurlijke pijnstiller

Zowel het natuurlijke pigment als het extract onttrokken aan de wortel werkt ontstekingsremmend en kan op deze wijze ook dienen als een natuurlijke pijnstiller. Onderzoek bij patienten met chronische pijn (reuma en artritis) heeft aangetoond dat kurkuma zelfs sterker werkt dan de farmaceutische pijnstillers die worden voorgeschreven door de dokter.

Verbetering van de cognitieve functie

Kurkuma kan op natuurlijke wijze vetzuur peroxidatie in de hersenen verminderen. Bij ouderen bleek uit onderzoek dat na het toedienen van kurkumasupplementen het werkgeheugen en hun concentratie werd verbeterd. Op de lange termijn leidde het zelfs tot een beter humeur doordat de ouderen minder vermoeid waren, kalmer en een stuk tevredener dan voorheen.

Gezond spijsverteringssysteem

Als je vaak last hebt van gevoelige darmen en andere verteringsproblemen zou kurkuma je ook van dienst kunnen zijn. Kurkuma helpt namelijk de ontstekingen in de darmwand tegengaan. Ook zou het helpen tegen de negatieve gevolgen van een maagzweer en het het herstelproces van de maagzweer sterk verkorten.

Suppletie

Dit zijn slechts enkelen van de vele toepassingen van kurkuma. Kurkuma komt overigens ook voor in de vorm van suppletie. Sterker nog, in de meeste onderzoeken naar de actieve werking van kurkuma bij het aanvechten van verschillende ziekten en aandoeningen werd een dosering van 500 milligram tot wel 4 gram per dag gevraagd wat een stuk gemakkelijker in te nemen is door middel van supplementen dan de eigenlijke wortel. Voor iemand die niet kampt met een aandoening of ziekte kan het toevoegen van een beetje kurkuma in de gerechten het immuunsysteem al goed bijstaan.

Waarschuwing

Kurkuma is een stof die het bloed op natuurlijke wijze verdunt. Het is daarom van belang dat je het product niet gebruikt als je al bloedverdunners gebruikt. Mensen die last hebben van galstenen, opspelend maagzuur of cholestase, kunnen het product beter ook niet of in mindere mate gebruiken. Als laatste is bevonden dat kurkuma een stimulerende werking kan hebben op de baarmoeder bij de vrouw. Om deze reden wordt ook aangeraden aan zwangere vrouwen dit product niet of in mindere mate te gebruiken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP