Delayed Onset Muscle Soreness uitgelegd!
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Ken je het gevoel dat je na een intensieve training de volgende dag opstaat zonder een greintje pijn? Je vertelt jezelf vast: ‘Goh, ik ben beter in vorm dan ik dacht!’. Vervolgens wordt je wakker op dag 2 en kun je nauwelijks je been op tillen, laat staan de trap op strompelen, omdat werkelijk waar alles pijn doet. Dit heet in een dure term ‘Delayed Onset Muscle Soreness’. Deze ‘vertraagde spierpijn’ die je spieren stijf en pijnlijk doen laten aanvoelen, is een heel normaal verschijnsel dus maak je niet druk. Maar hoe komt het dat de ‘aftershock’ van die hevige training pas zo laat komt? Perfect Body legt het even haarfijn uit!

Je wordt sterker!

Goed nieuws! De ‘vertraagde spierpijn’ is veelal een teken dat je je spieren harder hebt getraind dan ooit tevoren en dat ze er in kracht op vooruit gaan. Anatomisch gezien betekent de vertraagde spierpijn dat er microscopisch kleine scheurtjes in je spieren zijn ontstaan tijdens je sportactiviteiten. De spieren die zich in de lengte aanspannen tijdens een oefening zijn meer gevoelig voor deze kleine scheurtjes. Het is echter een normaal proces waarin de spieren zich aanpassen naar de intensiteit van een work-out. Het totale proces bestaat uit het afbreken van spierweefsel, het opnieuw opbouwen en versterken en verduurzamen van verloren spierweefsel. Naarmate je spieren meer en meer gewend raken aan de consistente trainingen, zal de vertraagde spierpijn ook steeds meer afnemen.

Verschil herkennen tussen DOMS en een blessure

Het is belangrijk om het verschil te herkennen tussen gewone of vertraagde spierpijn en een blessure. Delayed Onset Muscle soreness is een reactie van het lichaam op activiteit. Het is vervelend, maar het zou je niet moeten beperken in je dagelijkse taken. Het gaat overigens vanzelf over als de pijnlijke spieren rust nemen van hele intense work outs en ze regelmatig licht in beweging worden gehouden. Nadat de pijn weg is, kun je gewoon weer doorgaan met je normale work out-routine.

Echter, als er sprake is van een scherpe pijn die erger wordt als je beweegt dan moeten er een aantal alarmbellen gaan rinkelen. Er is hier sprake van een blessure en die moet behandelt worden door een professional. Probeer dus je dokter te bezoeken voordat je verder gaat met sporten.

Snel van de pijn afkomen

Er is geen genezing voor deze vertraagde spierpijn. De enige manier om het te voorkomen is door te stoppen met sporten en dat is bij krachttraining niet raadzaam als je je doelen wilt bereiken! Je spieren zullen zich naarmate je langer en consistenter doorwerkt steeds minder pijn doen na een work out en een goede manier om de pijn weg te werken is door de stijfheid te verminderen met een goede massage. Een massage helpt het bloed goed stromen door het lichaam waardoor de benodigde nutriënten voor spierherstel en opbouw snel de pijnlijke spieren bereiken. Ook een goede warming up waarbij elke spiergroep in het lichaam systematisch wordt afgewerkt is een goede manier om de spierpijn te voorkomen of ten minste te verminderen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP