Gewicht verliezen: minder eten of harder trainen?
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Heb je je ooit afgevraagd welke van de drie elementen in het proces van gewichtsverlies het meest belangrijk zijn: cardiotraining, krachttraining of het tellen van je macronutrienten (eiwitten, koolhydraten en vetten)? Deze drie hoofdcomponenten in het doel om gewicht te verliezen, moet je alle drie toepassen, maar welke moet de prioriteit krijgen? Wij stellen onze top 3 samen. Meer weten? Lees verder!

1. Macronutriënten

Op nummer een zetten wij het bijhouden van je macronutriënten als belangrijkst component in gewichtsverlies. In 2010 volgde Mark Haub, professor aan de Kansas State University, wat hij noemde het ‘Twinkiedieet’. Zijn normale calorie-inname lag rond de 2600 per dag. Met het Twinkiedieet beperkte hij dit aantal calorieën tot slechts 1800 per dag. Oh ja, en hadden we al verteld dat het enige dat hij at bewerkte snacks en gebakjes waren? Ondanks het ongezonde dieet verloor Haub in dit experiment meer dan 10 kilo. Technisch gezien hoef je dus te niet te sporten om gewicht te verliezen, maar is de beste aanpak is dit natuurlijk zeker niet. Gezond zijn betekent meer dan alleen gewicht verliezen en ons lichaam is er nou eenmaal op gebouwd dat je moet werken om sterk en gezond te zijn. Dit werken, heet sporten.

Toch kan het tellen van je calorieën en het bijhouden van een ‘foodlog’ je bewuster maken van wat je eet. Op die manier zal je minder snel geneigd zijn een extra keer op te scheppen en zal je gezondere voedingskeuzes gaan maken die je op het gebied van calorieën niet zo duur komen te staan.

2. Krachttraining

Op nummer 2 in het gewichtsverliesdoel zetten wij krachttraining. Het is verreweg de beste vorm van training die je kan doen, welke leeftijd je ook hebt. We zijn ons ervan bewust dat niet iedereen gek is op gewicht heffen, maar denk eens aan je ‘return on investment’: grotere bottendichtheid, een beter postuur en meer spierkracht om meer oefeningen te doen die je kunnen helpen gewicht te verliezen.
Je krachttraining heeft een direct effect op je omgeving. Hoe sterker je wordt, hoe gemakkelijker dagelijkse taken worden. Denk aan traplopen, het tillen van die zware wasmand of het aanvegen van de bladeren in de tuin. Krachttraining helpt je spieren sterk blijven tot na je 50ste waardoor je de behoefte aan assistentie op oudere leeftijd kunt verlengen. Spieren heb je nodig voor al je dagelijkse taken dus verzorg ze goed en geef ze zeker twee tot drie keer per week een paar goeie oefeningen te doen.

3. Cardiotraining

Op de laatste plaats eindigt de cardiotraining. Door de media en zelfs velen dokters wordt deze training vaak als belangrijkst gezien. Dat wil niet zeggen dat het helemaal niet belangrijk is, maar op nummer 1 in het lijstje staat het zeker niet.
Balans is hierin het woord dat we zoeken. Cardiotraining dient hierbij afgewisseld te worden met krachttraining en een uitgebalanceerd dieet. Probeer tweemaal per week een HIIT-training of kies een minder intense vorm van cardio nadat je klaar bent met je krachttraining voor die dag. Een intense work-out hoeft maar 10 tot 20 minuten te duren terwijl een work-out op lagere intensiteit meer tijd vereist om resultaten op te leveren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP