Het maximale uit je dutjes halen
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Voldoende slaap krijgen lijkt soms een onmogelijk doel in het leven. Sterker nog het Sleep-Wake Disorders Center in de Verenigde Staten heeft zelfs aangegeven dat een op de drie personen minder slaapt dan de aangeraden 7 tot 9 uur per nacht. Geen wonder dat een het dagelijks doen van een dutje als een ware droom lijkt. Maar goed dat het doen van een dutje zo nu en dan dan ook juist precies is wat je moet doen bij onvoldoende nachtrust. Geïnteresseerd in hoe je effectief kan powernappen? Lees verder!

Wat is een powernap?

In China is het doen van een dutje tussen de vergadering door iets dat geworteld zit in de cultuur en compleet normaal wordt gevonden. Waarom opletten als het toch niet over jou gaat, toch? Ook steeds meer bedrijven in het westen bouwen tegenwoordig ‘napping rooms’ in het kantoor. Werknemers kunnen hier 15 tot 20 minuten gaan liggen om die batterij weer even op te laden. Volgens James B. Maas, slaapexpert en professor aan het psychologie departement in Cornell University (Verenigde Staten), geeft aan dat deze ontwikkelingen een waar godsgeschenk zijn. Dutjes geven je energie, helpen je efficiënter werken en je beter concentreren. Naast een betere concentratie maken ze je alerter, geven ze je een beter humeur en een beter geheugen.

Of je nu op een drukke zondag even wegdommelt, in een office nap room een dutje doet of je hoofd onopmerkelijk op je bureau legt en hoopt dat je baas niet langs loopt, er zijn goede en minder goede manier om alles te halen uit een powernap. Perfect Body geeft een aantal tips.

1. Kort, maar krachtig!

Veel mensen geven aan dat ze liever geen dutjes doen, omdat ze na het dutje alleen maar nog vermoeider wakker worden. Dit klopt, maar gebeurt alleen als je langer dan 15 tot 20 minuten slaapt. Je lichaam komt na deze 15 tot 20 minuten namelijk in een fase van diepe slaap terecht waardoor je hoogstwaarschijnlijk gedesoriënteerd en nog slaperiger dan voorheen wakker wordt. Zeker een uur tot na dit ‘verlengde dutje’ zal je je nog slaperig voelen.

Sterker nog, als je in een diepe slaap komt tijdens een dutje is de kans groot dat je vreemd gedrag gaat vertonen zoals slaapwandelen, eten terwijl je nog half slaapt en zelfs smsen. Laten we je baas nou maar geen dingen sturen waar je later spijt van krijgt en zorg er gewoon voor dat je het kort maar krachtig houdt: 15 tot 20 minuten! Mocht je je echt vreselijk brak voelen, zorg dan dat je tenminste een hele slaapcyclus door komt en slaap 90 minuten. Tegen de tijd dat je wakker wordt, zit je opnieuw in de lichte fase van het slapen en voel je je niet zo slaapdronken na het dutten.

2. Plan dutje goed

De Spanjaarden weten waar ze mee bezig zijn. De tijd van siesta (tussen 12 en 3 uur) is de perfecte tijd voor het lichaam om te rusten. Elk persoon heeft een natuurlijke ‘energiecrash’ na lunchtijd wat de perfecte tijd is voor een dutje. Geef toe, je kunt je rond deze tijd waarschijnlijk toch niet concentreren op het werk en brengt meer tijd door met het theeleuten bij het koffiezetapparaat dan achter je computer. Geeft niks! Probeer alleen wel na 3 uur niet meer te slapen. Hoe later je na 3 uur slaapt, hoe lastiger het tijdens bedtijd voor je wordt om te gaan slapen.

3. Vind de juiste slaapomgeving

Tuurlijk is het slapen op het werk een luxegoed dat niet voor iedereen is weggelegd, maar misschien kan je door creatief te werken toch een dutje inplannen tijdens de werkuren. Ga op zoek naar een plek waar je je hoofd tegenaan kan leunen. Of vertel je collega’s dat je een plaspauze gaat houden en glip je auto in voor een dutje.

Als je geen grip heb op waar je kunt rusten, probeer dan een paar dingen uit om jezelf sneller in slaap te laten vallen en efficiënter te dutten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kamer waar je rust zo donker mogelijk is en stop doppen in je oren om zo het geluid af te schermen. Naast licht en geluid kan ook temperatuur ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt. Zorg er dus voor dat je in dat koude kantoor een dikkere trui aan trekt of een dekentje over je schouders legt.

4. Drink een op koffie vlak voor je dutje

Dit klinkt misschien niet verstandig om snel en efficient in slaap te komen, maar de ‘coffee nap’ is een veelbesproken fenomeen dat effectief is gebleven. Het idee achter de kop koffie is dat de cafeine in de koffie pas na 20 minuten zijn werk gaat doen. Volgers van deze ‘coffee nap’ werken dus een kop koffie naar achter, zetten hun wekker op 20 minuten en krijgen een enorme energieboost (van het dutje en natuurlijk ook de koffie) zodra ze wakker worden. Als je dus een goed gevoel voor timing heb, kan dit een extreem effectieve methode voor dutjes zijn.

5. Moeite met slapen?

Oneerlijk als het klinkt, kunnen mensen die het minste slapen, doordat ze problemen hebben om in slaap te komen, beter geen dutjes doen in de middag. Het frequent dutten in de middag kan deze slaapproblemen namelijk verergeren. Dit verschijnsel komt overigens het meest voor bij ouderen die gedurende de dag wegdommelen en vervolgens ’s nachts erg onrustig slapen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP