De anticonceptiepil is veruit het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland. Het is een betrouwbaar product dat gemakkelijk is te gebruiken. Ondanks de velen voordelen van ‘de pil’ zijn er ook veel vrouwen tegenwoordig die overstappen op een ander middel. Dit komt, omdat er verhalen in de ronde gaan dat de anticonceptiepil je zwaarder zou maken, migraine in de hand zou werken, je bloeddruk zou verhogen en nog veel meer. Hoe serieus moeten we dit nemen? En is er ook een natuurlijk anticonceptiemiddel op de markt? Perfect Body zoekt het uit.
Betrouwbaarheid van ‘de pil’
De pil wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Dit doet het anticonceptiemiddel op drie verschillende manieren. Allereerst wordt de ovulatie geblokkeerd. Ten tweede wordt het baarmoederslijm minder geschikt gemaakt voor de embryo om zich te nestelen en als laatst wordt het baarmoederhalsslijm dikker gemaakt, zodat het lastiger wordt voor de spermacellen om te passeren. Het is een betrouwbaar product tegen zwangerschap. Het percentage vrouwen dat toch zwanger wordt ondanks het nemen van de pil is immers lager dan 1%. De vrouwen die ondanks het slikken toch zwanger zijn geworden, gaven aan de pil te hebben uitgebraakt of de pil meermaals te hebben vergeten te slikken.
Bijwerkingen van de anticonceptiepil
Er zijn een aantal bijwerkingen die de anticonceptiepil in de hand kan werken. Zo hebben sommige vrouwen aangegeven last te hebben van hoofdpijn, misselijkheid, braken, vermoeidheid en depressiviteit. Andere vrouwen gaven aan last te hebben van een hogere bloeddruk, het vasthouden van vocht, pijnlijke borsten of vaginale afscheiding te hebben. Dit klinkt allemaal heel ernstig, maar toch nemen de meeste vrouwen de bijwerkingen voor lief, omdat de anticonceptiepil ook veel voordelen met zich meebrengt.
Naast het feit dat het de zwangerschap blokkeert, zorgt de anticonceptiepil ook voor een verlaagde kans op eierstokkanker, baarmoederkanker en darmkanker. Ook verlicht het de klachten bij eileiderontsteking, menstruatiepijn, PMS, acne, endometriose en de kans op bloedarmoede.
Nieuwe methode
Onlangs verschenen op de markt is een nieuwe methode die volgens de makers net zo, of zelfs nog betrouwbaarder is dan de anticonceptiepil. Het is een apparaatje dat ladycomp wordt genoemd en het meet nauwkeurig je temperatuur op. Hoe werkt dit tegen zwangerschap? Nou, tijdens je ovulatie is de lichaamstemperatuur van een vrouw een stukje hoger dan gewoonlijk. Het apparaat kan via je lichaamstemperatuur dus nauwkeurig meten of je op dat moment vruchtbaar bent of niet. Zodra het lampje aangeeft dat je vruchtbaar bent, zal je dus gebruik moeten maken van voorbehoedsmiddelen.
In een betrouwbaarheidsstudie onder 686 vrouwen uit Duitsland, Zwitserland en Mexico over twee jaar in het Universitair Ziekenhuis van Dusseldorf werd een Pearl-index gevonden van 0,7. Dit geeft aan dat op de 100 vrouwen 0,7 vrouwen toch binnen 1 jaar zwanger wordt bij het gebruik van de ladycomp. Bij een andere klinische studie werd onder 131 vrouwen zelfs slechts 0,43 op de 100 vrouwen toch zwanger ondanks het gebruik van de ladycomp. Dit is nog lager dan de anticonceptiepil. Echter, voordat dit product volledig wordt vertrouwd door de dames in Nederland, moeten er nog wel wat meer studies gepubliceerd worden.