Een fitnessroutine vinden die je niet alleen een goeie work-out geeft, maar je aandacht ook moeiteloos vasthoudt op de lange termijn kan een behoorlijke uitdaging zijn. Dit is dan ook precies de reden dat ‘Orangetheory Fitness’, een energieke training die volledig afgaat op de hartslag, in populariteit begint toe te nemen. Meer weten? Lees verder.
Wat is Orange Theory Fitness?
Deze fitness routine wordt geleid door energieke trainers op opzwepende muziek. Het is een interval training die zowel cardio als krachttraining combineert en op de hartslag afgaat als meetinstrument. Het resultaat is een intense 60 minuten durende total body-workout met een groot ‘afterburn’ effect. Dit wil zeggen dat je zelfs na het zweten nog geruime tijd calorieën blijft verbranden.
Als je een groepsles Orange Theory binnenloopt, zal je ongetwijfeld een hartslagmeter in je palm gedrukt krijgen. Dit meetinstrument moet je door je work-out heen leiden. Elke sessie bevat een mix van High Intensity Interval training op loopbanden, roeimachines en gewichten. Hoewel de instructeurs elkaar veelal afwisselen om het interessant te houden, blijven alle lessen gestructureerd om een grote verscheidenheid aan fitness niveaus te kunnen bijstaan.
Training gebaseerd op de hartslag
Een van de grootste struikelblokken van HIIT-training is dat mensen niet zo goed weten wanneer ze zichzelf tot het absolute uiterste hebben gedreven en of ze tijdens de herstelminuutjes wel voldoende herstellen. Tijdens de Orange Theory trainingen worden daarom hartslagmonitors gebruikt om deze verschillende fasen effectief op te breken.
De theorie die wordt gebruikt bij het rennen op een loopband is bijvoorbeeld dat de basis snelheid 71 tot 83% van je maximale hartslag moet zijn en dat bij het sprinttempo de maximale snelheid op 84 tot 100% moet liggen. In plaats van je instinct vertrouwen, vertrouw je in deze situatie dus op keiharde data om je door je work-out heen te werken.
Alles bij elkaar werk je door de 5 zones van de hartslagtraining bij Orange Theory gedurende 1 uur (Orange 60). Gedurende een minimum van 12 tot 20 minuten moet je in dat uur presteren boven de 84% van je maximale hartslag. Deze ‘zone’ staat bekend als zone 4 en 5, of te wel de ‘Orange Zone’. Deze 12 tot 20 minuten zijn verspreid over het uur en worden over het algemeen bereikt door oefeningen als rennen, roeien en krachttraining.
Het ‘afterburn’ effect
Je vraagt je misschien af hoe deze rare nummertjes en zones je allemaal kunnen helpen. Het idee hierachter zit in het ‘afterburn effect’. Dit zijn calorieën die je verbrandt zelfs nadat je je training hebt gedaan. Volgens de Orange Theory kun je dit afterburn effect enorm vergroten als je geruime tijd op het niveau van de oranje zone blijft trainen. Als het goed wordt gedaan, zouden deze work-outs het proces van calorieverbranding in je lichaam kunnen verlengen tot wel 24 uur na je training. Gecombineerd met een gebalanceerd dieet zou je met 3 tot 5 sessies per week per sessie tussen de 500 en 1000 calorieën kunnen verbranden.
High Intensity Interval Training (HIIT-training)
HIIT-training is een uitstekend voorbeeld van een training die de Orange Theory kracht bijstaat. Deze type work-out streeft je te pushen tot het uiterste gedurende korte periode en wisselt deze oefeningen op hoge intensiteit af met korte rustpauzes voor de volgende intense oefening. In een lesje Orange Theory betekent dit vaak dat je een aantal minuten op rustig tempo rent, een aantal minuten op een ietwat oncomfortabel niveau rent en hooguit een minuutje in je snelste tempo een sprint trekt. Na het sprintje loop je even uit voordat de volgende oefening begint.