Over stress en de ondermijnende belasting
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Teveel stress en stress van het verkeerde soort, kan een behoorlijke deuk veroorzaken in je immuunsysteem. Toch kan een gezonde dosis stress ons leven ook positief beinvloeden. We blijven gefocust, alert en presteren op ons best. Perfect Body gaat dieper in op de goede en slechte invloeden van stress op onze gezondheid. Interessant? Lees verder!

Functies van stress

Stress wordt door veel mensen beschouwt als iets dodelijks, maar het is eigenlijk slechts een psychologische reactie van de mens op een bepaalde gebeurtenis. Al je fysiek of mentaal gevaar aanvoelt, kunnen de verhoogde stresslevels in je lichaam je in staat stellen juist datgene te doen dat goed is. Die adrenalinekick die je die auto doet ontwijken of je op de remmen laat trappen als het dreigt mis te gaan op de snelweg is een voorbeeld. Het is in die zin een vorm van zelfverdediging of bescherming.

Een presentatie op het werk, een basketbalwedstrijd of een sollicitatie voor de boeg? Stress houdt je naast veilig ook scherp, verhoogt je concentratie en is de drijfveer die ervoor zorgt dat je dat boek nog even doorleest voor je tentamen in plaats van uit te gaan met je vrienden.

Stress en de ‘ondermijnende belasting’

Het kan echter voorkomen dat stress niet langer behulpzaam, maar schadelijk wordt. Denk je een kameel in die een berg stro op zijn rug heeft. Al die kleine strootjes zijn gebeurtenissen die je gedurende de dag stress opleveren. Heb je een meningsverschil gehad met je vriendin vanmorgen, worstel je met financiele problemen of moest je je vandaag enorm haasten om de bus te halen? Er komt een moment waarop je als kameel al die extra strootjes die dag niet meer aan kan en je door je knieen zakt. Die berg stro wordt in de wereld van psychologie ook wel ondermijnende belasting genoemd en vormt de grens waarop gezonde stress zich omvormt tot ongezonde stress.

Verschillen gezonde en ongezonde stress

Het grootste verschil tussen gezonde en ongezonde vormen van stress is dat gezonde stress slechts gedurende korte tijd plaatsvindt en de slechte vormen van stress zich voordoen over een langere periode. Gezonde stress kan je inspireren tot actie en kan bijdragen aan een goede ervaring in je leven terwijl ongezonde stress je ongemotiveerd en depressief kan achterlaten. Naarmate de ongezonde stress voortduurt, kan dit ook lichamelijke problemen opleveren.

Balans vinden

Er zijn verschillende activiteiten die kunnen helpen de ondermijnende belasting te verminderen. Het is bewezen dat het vangen van zonnestraaltjes of het doen van een goede wandeling in de natuur de stresslevels enorm kan verminderen. Hiernaast zou je een massage kunnen proberen, kunnen knuffelen met je vriend of vriendin (of kat) of kunnen gaan mediteren. Ook het luisteren naar rustgevende muziek kan helpen.

Bijna net zo belangrijk is jezelf te trainen hoe je het beste om kan gaan met stress. Zie stress niet als een obstakel, maar als een uitdaging of een interessante puzzel die opgelost moet worden. Blijf open, flexibel en ga creatief om met problemen. Deze houding helpt je je ondermijnende belasting beter managen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP