Sommige mensen kunnen eindeloos doorgaan over fitnessmythen zoals rennersknieën, spot reduction en de juiste tijd om te gaan sporten. Als jij en je fitnessbuddy dit bekend voorkomt, wordt het misschien tijd om de mythes voor eens en altijd te ontrafelen! Perfectbody zet veel voorkomende fitnessmythes op een rij en schiet ze een voor een af!
1. Spot reduction: vet verbranden waar jij wilt
Vet verbranden waar jij dat wilt? Het klinkt te goed om waar te zijn en dat is het ook! Het algehele vetpercentage in je lichaam neemt evenredig af. Je kunt dus, helaas, niet je buik trainen en verwachten dat het vet op je buik en op geen een andere plek wegsmelt. Wel kun je je spieren selectief tonen. In een onderzoek in het Yale Scientific Magazine is een onderzoek gedaan naar dit verschijnsel. 11 Participanten aan het onderzoek werden gevraagd om hun rechterbeen dagelijks intensief te trainen gedurende 12 weken. Als deze mythe klopte, zou het vet slechts in 1 been verminderd moeten zijn. Het tegendeel bleek waar: het vetpercentage in beiden benen was evenredig afgenomen. Wel was er sprake van een groei in spiermassa aan het rechterbeen.
2. Het is ongezond om te sporten op een lege maag
Mensen die het liefst in de ochtend sporten, vragen zich vaak af of zij zonder of met ontbijt de deur uit moeten gaan. Als je een uur voor het hardlopen, bijvoorbeeld, gaat eten zal je lichaam tijdens het rennen beslag doen op die brandstoffen die het toegediend heeft gekregen. Het sporten op lege maag zorgt ervoor dat het lichaam sneller je opgeslagen lichaamsvetten als brandstof aanspreekt met gevolg dat je meer vet verbrand als je zonder eten gaat sporten. Toch is het raadzaam om voorafgaand aan je hardlooprondje een kleine snack te nuttigen, zodat je tijdens het sporten niet omvalt. Na het hardlopen is het van belang dat je een eiwitrijk ontbijt nuttigt.
3. Wie mooi wilt zijn…
Niet helemaal. Een pijnsteek is een waarschuwing van het lichaam dat er iets niet klopt. Het is dus niet raadzaam om dit te negeren. Als je met een te erge spierpijn stug door blijft trainen, kan dit een fikse blessure tot gevolg hebben. En dan kan je de sportschool wel helemaal vergeten. Het is daarom van belang dat je je sportschema nauwkeurig inplant en trainingsdagen afwisselt met rustdagen.
4. Als je ziek bent, kun je niet sporten
Onzin! Zolang de symptomen boven de nek blijven (een verstopte neus, hoofdpijn, keelpijn) kun je prima sporten. Sterker nog wat beweging in de vorm van een flinke wandeling, fietstocht, of tai-chi kan je helpen er weer sneller bovenop te komen. Je immuunsysteem krijgt van het sporten namelijk een flinke boost en als je consistent bent met je sportroutine kan dit je immuunsysteem op lange termijn veel sterker maken waardoor je ook minder snel weer ziek wordt.
5. Strekken voor en na workout is van belang om blessures te voorkomen
Gerard van der Poel, is bewegingswetenschapper en doet al ruim 20 jaar onderzoek naar het effect van rekken en strekken op het lichaam. Hij geeft aan dat over rekken en strekken veel misverstanden bestaan. Veel sporters denken dat het rekken voor en na een workout blessures voorkomt, de afvalstoffen wegvoert uit de spieren en spierpijn helpt voorkomen. Van der Poel geeft aan dat geen van deze voordelen zich voordoen bij het rekken en strekken. De enige sporten waarbij het rekken effectief is, volgens van der Poel, is bij sporten waarbij een verende beweging wordt gemaakt. Denk hierbij aan speerwerpen of honkballen. Voor alle andere sporten raadt van der Poel aan om een warming up te doen. Het is veel effectiever om de bloedsomloop te stimuleren en de spieren op te warmen dan deze uit te rekken.