Hier is een algemeen bekend feit: mensen hebben eiwitten nodig om te groeien. Een fout feit is dat deze eiwitten alleen maar van dierlijke producten af moet komen. Maak kennis met je nieuwe dieet voor spieropbouw. Geen haar van welk dier dan ook werd gekrenkt bij dit dieet en jij krijgt toch wat je nodig hebt om je spieren op te pompen als je je aan deze regels houdt!
Als vegetariërs ergens een hekel aan hebben is het dat mensen praten over hun dieet alsof het een probleem is dat opgelost moet worden. Dus laten we duidelijk zijn voor degene die het nog niet duidelijk waren: ja, je kunt spieren kweken zonder vlees te eten. Begrepen? Top.
Werkelijk iedereen, van eiwitpoederproducenten tot je grootmoeder, kan je dieet overhoop gooien door hier stiekem dierlijke producten in te verwerken. Doe daarom je onderzoek voordat je dingen gaat aanschaffen en gebruiken. Heb je hulp nodig? Lees dan deze vier tips voor spieropbouwende veggy loving atleten en krijg de brandstof die je nodig hebt om te groeien als kool!
Regel 1. Onderzoek!
Vleeseters zien misschien alleen de categorieën carnivoren en herbivoren, maar voor vegetariërs ligt dit een stuk ingewikkelder. Er zijn allerlei soorten vegetariërs zoals Lacto-vegetariërs (melkproducten zijn toegestaan), pescatariërs (vis is toegestaan), lacto-ovo vegetariërs (melkproducten en ei is toegestaan) en natuurlijk veganisten (geen dierlijke producten in welke vorm dan ook zijn toegestaan). Elke categorie vegetariërs heeft zijn eigen, unieke problemen in het zoeken naar eiwitpoeders die voldoen aan de eisen die ze aan hun dieet stellen.
Hoe zit het dan met wei-eiwitten en caseïne? Het zijn allebei bijproducten van melk dus het vormt geen optie voor veganisten en de echte strenge pescatariërs. Toch zouden ze voor lacto- en lacto-ovo vegetariërs acceptabel moeten zijn.
Was het maar zo simpel. Om de wei uit de eiwitten af te scheiden van de melk wordt namelijk een enzym toegevoegd die veelal afkomstig is uit de magen van afgeslachte kalveren. Niet zo vega-friendly dus.
De makkelijkste manier om erachter te komen of je eiwit vegetarisch is, is door domweg te bellen naar de producent en om het te vragen. Of eiwitpoeders dierlijke producten bevatten, wordt namelijk vrijwel nooit op de labels vermeldt.
Regel 2. Plantaardige eiwitten
Een veel makkelijkere optie is misschien het afspeuren op het internet naar plantaardige eiwitten. Eiwitten uit soja, erwten en zelfs eendenkroos laten zich op websites steeds sneller vinden. Maak goed gebruik van dit groeiende aanbod!
Regel 3. Eet gezond
Logisch, toch? Toch lijken er ook vegetariërs te bestaan die het op magische wijze overleven op noedels, frietjes en snoepgoed. Hou het gebalanceerd en zorg ervoor dat je voldoende noten, vers fruit en groenten in je dieet opneemt. Probeer je dieet aan te vullen met eiwitrijke vegetarische producten zoals bonen, noten, zaden, tofu en sojabonen.
Regel 4. Let op tekorten!
Net als veel andere vegetariërs heb je vast regelmatig te horen gekregen dat je beter de eerste beste koe kan aanvallen voor je neervalt van een ijzertekort. Het is waar dat als je voor lange tijd al vegetariër bent geweest dat je bepaalde tekorten aan voedingsstoffen kunt hebben. Echter, als je ervoor zorgt dat je de juiste dingen eet of je voeding aanvult met de juiste supplementen, je helemaal je dieet niet hoeft op te geven.
Tekorten aanvullen
Voor een tekort aan ijzer kun je bijvoorbeeld spinazie, boerenkool, erwten, bonen, linzen, artisjokken en gedroogd fruit eten. Een te kort aan calcium kun je naast het voorgaande ook aanvullen met broccoli en amandelen. Een tekort aan zink vul je makkelijk aan met walnoten, pompoenzaden en sesamzaadjes en bij een tekort aan Vitamine B12 kun je altijd een goede kwaliteit supplementen opzoeken.