Of je nu een groentje bent of een ervaren atleet die een tijd lang zijn of haar rust heeft genomen, het is nooit gemakkelijk om een oude fitnessroutine weer op te pakken. Voordat je daarom die 25 kilometer weer oppakt (dat kon je immers 3 maanden terug ook, toch?) kun je jezelf beter eerst even afvragen of je lichaam en je geest wel klaar zijn voor deze uitdaging. 50% Van alle startende sporters stoppen immers binnen 6 maanden met hun training. Wees niet een van deze sporters en leer meer over hoe je jezelf kunt voorbereiden voor je nieuwe work-out!
Stap 1. Mentale voorbereiding
Zelfs al is je doel simpel (er goed uit zien in je bikini deze zomer) als je hoofd er niet naar staat, zal je het niet ver brengen. De geest van de mens is nu eenmaal niet zo dol op verandering. Dus wat je nu al doet (krachttraining, hardlooprondje of onderuit zitten op de bank) je lichaam voelt zich hier comfortabel bij en je geeft heeft waarschijnlijk geen zin om dit op korte termijn te veranderen.
Om uit die comfort zone te breken en echte, goede resultaten te bereiken, is het daarom belangrijk jezelf af te vragen waarom je deze sportroutine graag wilt oppakken. Probeer daarna geinspireerd te raken van dingen om je heen. Check succesverhalen van anderen of ga op zoek naar een onderzoek die aan heeft getoond dat de work-out die je voor ogen hebt daadwerkelijk goed resultaat op zal leveren. Dit stelt je brein gerust dat je de juiste keuze in sportroutine maakt en nog succesvol zal zijn ook!
Hiernaast is het van belang om goed na te denken over hoe je over het algemeen reageert op deze verandering. Valt het je op dat je vaak een te snelle beslissing neemt en vervolgens opgeeft als je geen resultaat ziet? Of ben je iemand die koste wat het kost de finish probeert te halen? Misschien ben je wel het type persoon dat van activiteit naar activiteit springt zonder het ooit af te maken. Door dit inzichtelijk te krijgen voor jezelf, kun je valkuilen in de toekomst voorkomen en mentale weerstand opbouwen om je sportroutine succesvol af te maken.
Stap 2. Bereid je lichaam voor op beweging
Je lichaam is gemaakt om te bewegen, maar helaas in deze maatschappij van informatiesystemen zit meer dan de helft van de werknemers in Nederland vastgekluisterd achter een pc. Dit gebrek aan beweging moet goed worden aangepakt voorafgaand aan een work-out. Het maakt niet uit wat voor specifieke vaardigheden of technieken je beoogde work-out vereist, je moet ervoor zorgen dat je lichaam er klaar voor is.
Probeer daarom een van de volgende 3 manieren uit om je lichaam work-out klaar te maken.
1. Ontstressen
Stress uit het dagelijks leven en het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen, kunnen zijn tol eisen op het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn knopen, pijntjes en kwaaltjes aan de spieren. Het goede nieuws is dat je niet per se een fysiotherapeut hoeft in te schakelen om van deze kwaaltjes af te komen, maar je je lichaam effectief kan ontstressen met een foam roller. Het gebruik van de foam roller is een techniek om gemakkelijk knopen en spanning in de spieren los te weken en ervoor te zorgen dat je lichaam effectief kan trainen zonder blessures op te lopen.
2. Dagelijkse gewrichtsoefeningen
Anders dan bij spieren hebben gewrichten geen directe toevoer van bloed nodig. Zij bouwen op een andere vloeistof die ervoor zorgt dat schadelijke stoffen bij de gewrichten worden verwijderd en de gewrichten langer soepel blijven. Het dagelijks doen van oefeningen specifiek voor de gewrichten zorgt ervoor dat de gewrichten zich geruime tijd moeiteloos blijven bewegen waardoor je ze gemakkelijker en pijnloos kunt gebruiken tijdens je work-out.
3. Balans in de spieren herstellen
Het systeem van de spieren in het lichaam is simpel: als een spiergroep zich uitstrekt, trekt de andere spiergroep zich samen. Echter, als de spieren niet hun gewoonlijke lengte aannemen door spanning of als er sprake is van verschil in niveau van kracht in de verschillende spiergroepen raakt het lichaam uit balans.
Een gebrek aan balans in de spieren kan blessures veroorzaken en zelfs je postuur beïnvloeden. Om dit te voorkomen, kun je het beste een aantal keren per week een full body work-out doen waarbij alle spiergroepen in het lichaam worden aangesproken. Wissel basisbewegingen in de krachttrainingen met elkaar af zoals push ups, squats, deadlifts en roeien en zorg ervoor dat alle spieren worden aangesproken.