Type krachtinspanning
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Wat voor sporter ben ik? Wat voor bewegingen hanteer ik veel in het dagelijks leven?

Heb ik de juiste krachtvorm uitgekozen om mijn (sport) specifieke training succesvol te maken? Dit zijn een aantal vragen die kunnen opdoemen in je hoofd bij de training die jij uitvoert. Het artikel zal een globale uitwerking geven van de vier specifieke krachtvormen die ieder een andere uitkomst hebben.

Ben je bijvoorbeeld een gewichtheffer of powerliften? Dan is maximale kracht van groot belang. Maximale kracht is het eenmalig overwinnen van de grootste mogelijke weerstand of het overwinnen van een weerstand met de grootst mogelijke krachtinzet.

Bij maximale kracht zit tussen de 2-6 setjes die ieder bestaan uit 1-5 reps. De intensiteit ligt dan tussen de 85% en 100%. Je traint dus naar toe naar je maximale krachtinspanning. Je zal merken dat je meer gewicht kan tillen.

Ben je meer een sporter waarbij de explosiviteit van belang is, dan is explosieve kracht van groot belang. Dit is het eenmalig verplaatsen van een zeer grote weerstand met de grootst mogelijke snelheid. In een schema komt het er uit te zien in de vorm van 2-8 sets, 1-8 herhalingen op een intensiteit niveau van 50% – 100%.

Snelkracht is een derde vorm. Het is met name van belang bij een sprinter en/of zwemmer. Het wordt gekarakteriseerd als het meerdere malen, zo snel mogelijk na elkaar, overwinnen van een grote weerstand of verplaatsen van een groot gewicht. Snelkracht wordt binnen een schema neergezet als 2-6 sets die bestaan uit 12-15 herhalingen op een intensiteit niveau van 60%-70%.

Beoefen je een sport die voor langere tijd van je eist om een maximale prestatie neer te zetten, denk hierbij aan middellange afstanden zwemmen, dan is krachtuithoudingsvermogen van belang. Het geeft je de meeste kracht om het weerstandsvermogen tegen vermoeidheid uit te stellen. In de vorm van een schema kom je dan op de volgende indeling: 2-6 sets die bestaan uit 15-30 reps op een intensiteit niveau van 40%-60%.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP