Sommigen willen ‘lean’ of juist ‘bulky’ zijn en anderen nemen het om aan hun dagelijkse eiwitten te komen. Wat je reden ook is voor het gebruiken van eiwitpoeder, het is van belang te weten wat je precies naar binnen werkt na die work-out. Nieuwsgierig? Lees verder!
Voeding Autoriteiten
De voedingsautoriteiten in Nederland en Europa zijn ontzettend streng. Dit heeft tot gevolg gehad dat niet alle buitenlandse merken eiwitten in ons land mogen worden verkocht. Toch sluipen er af en toe producten binnen waarin sporen van doping of andere schadelijke stoffen worden gevonden zoals te hoge waarden lood en kwik. Als je van plan bent een buitenlands merk aan te schaffen, is het daarom van belang dat je weet wat erin verwerkt zit.
1. Wei-proteinen
De verreweg populairste vorm van eiwitten, de wei-proteinen, worden veelal gevonden in grote plastic potten. De wei, die wordt gebruikt voor het maken van deze eiwitten, is afkomstig van melk en bevat alle 9 essentiele aminozuren. Dit betekent dat de eiwitten uit dit product complete eiwitten zijn. De meest voorkomende typen wei-proteinen zijn isolaat en concentraat.
Als je een liefhebber van dieren bent, ga dan op zoek naar een product vrij van rBGH. Dit is een stof die in koeien wordt geinjecteerd voor een betere melkproductie. Echter, het is schadelijk voor de dieren. Als je budget het toelaat, kun je op zoek gaan naar organische wei-eiwitten. Als je kampt met lactose-intolerantie, kun je het beste investeren in isolaat, omdat deze vorm van wei-eiwitten minder lactose bevat. Je kunt er ook voor kiezen over te stappen op plantaardige eiwitpoeders.
2. Wei-vrije eiwitten
Mensen met lactose-intolerantie kunnen zich wenden tot eiwitten op basis van eiwit uit eieren of op basis van gelatine. Dit zijn immers producten vrij van zuivel. Ook caseine-eiwitten, hoewel het van melk afokmstig is, bevatten geen wei. Mensen die op zoek zijn naar een wat dikkere shake die zich langzamer laat verteren, kunnen het beste voor deze soort kiezen.
3. Plantaardige eiwitten
Plantaardige eiwitten worden gemaakt van erwten, hennep en rijst. Als je vegetarisch bent of gewoon probeert minder dierlijke producten te consumeren, kun je deze optie kiezen.
Zorg ervoor dat je de eiwitpoeders koopt die afkomstig zijn van verschillende bronnen. Een combinatie van erwten, rijst en hennep. Anders dan de dierlijke variant van eiwitten, bevatten de plantaardige soorten namelijk niet alle essentiele aminozuren. Varieren is met verschillende soorten is dus van belang om alle essentiele aminozuren binnen te krijgen.
4. Lecithine
Sommige eiwitpoeders bevatten lecithine afkomstig van voornamelijk sojaproducten en zonnebloempitten. Deze stoffen komen vaker voor in de dierlijke dan in de plantaardige varianten en hebben als functie de poeders goed op te lossen in water, melk of het sap waarmee je je shake maakt. Niemand houdt immers van een klonterige shake.
5. Verdikkingsmiddelen
Zoals de naam al aangeeft, zorgt dit middeltje ervoor dat de eiwitpoeder een dikkere consistentie krijgt zodra het wordt vermengt met water, melk of vruchtensap (wat je voorkeur ook is). Gewoonlijk wordt gebruik gemaakt van ‘guar gum’, ‘locust bean gum’, ‘ xanthan gum’, ‘ carrageenan’ en ‘maltodextine’. Al deze producten, voor de veganisten onder ons, zijn niet dierlijk, maa plantaardig. Hoewel het voornamelijk zetmeel is, is het onvoldoende om een grote hoeveelheid koolhydraten en suikers toe te voegen aan de shake. Het is wel van belang voor mensen die intolerant zijn voor gluten om te zoeken naar een variant die geen gluten gebruikt om de shake te verdikken.
6. Kunstmatige zoetstoffen
Als je op zoek bent naar goede shake, maar niet solliciteert naar extra koolhydraten, zorg dan dat je de labels op de eiwitpoeders goed in de gaten houdt. Om de poeders smaakvoller te maken zonder ze te overladen met suikers worden vaak kunstmatige zoetstoffen gebruikt. Je vindt ze gemakkelijk terug onder de naam mannitol, sorbitol, xylitol, hydrogenated starch, hydrolysate en erythritol. Als je op zoek bent naar de natuurlijke variant, ga dan op zoek naar stevia.
7. Natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen
Er zijn tegenwoordig allerlei varianten beschikbaar van ‘cookies and cream’ tot ‘cinnamon roll’. Maar goed dat de daadwerkelijke koekjes en gebakjes niet echt zijn toegevoegd aan het product anders waren ze overladen met suikers en liepen je fitnessdoelen vast en zeker op niets uit. Om de hoeveelheid suiker in de poeders laag te houden, worden daarom smaakstoffen aan de poeders toegevoegd. Sommige smaakstoffen zijn onttrokken uit natuurlijke bronnen in een laboratorium terwijl anderen kunstmatig zijn gefabriceerd en soms tot wel meer dan 100 verschillende chemicaliën bevatten.
Als je bezorgd bent over chemicaliën of smaakstoffen in het algemeen, kun je het best gebruik maken van een eiwitpoeder die geen smaak bevat. Ook kun je je tot je keukenkastjes wenden. Denk pindakaas, banaan of kaneel als toevoeging.
8. Oliën en vetten
Oliën uit sojabonen of katoenzaadolie worden veelal gebruikt om de dichtheid van de eiwitpoeders te vergroten en ze calorierijker te maken. Geen paniek ze worden in een dusdanig kleine hoeveelheid gebruikt dat de calorien uit eiwitten nog altijd velen malen hoger zijn. Probeer bij het zoeken naar een poeder transvetten te vermijden. Deze kunnen ontstekingen veroorzaken in het lichaam.
9. Kunstmatige kleurstoffen
Veelal heeft die eiwitpoeder met de smaak aardbei zijn roze kleur niet van vers geperste aardbeitjes gekregen, maar zijn er kleurstoffen aan de shake toegevoegd. Zo lijken de shakes appetijtelijker en gezonder. Veel meer dan kleur voegt het echter niet toe. Voor de mensen die deze stoffen liever vermijden, zijn er ook varianten op de markt die kleurloos zijn.
10. Aanvullende suppletie
Er zijn veelal tonnen aan extra supplementen toegevoegd aan de eiwitpoeders. Denk hierbij aan enzymen om het verteren van de shake op weg te helpen, maar ook aan allerlei supplementen die het herstel van de spieren bevorderen. Veel eiwitpoeders bevatten vitamine A, digestive enzymen en creatine bijvoorbeeld.