De verschillende soorten arginine uitgelegd
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

De termen L-arginine, D-arginine en vele andere soorten vliegen je om de oren als je op zoek gaat naar wat voor jou lichaam de beste vorm van arginine is. Een ontzettend verwarrend web van allerlei chemische termen die door de hoge piefen in de industrie in het leven zijn geholpen en door verschillende schrijvers dusdanig vaak door elkaar worden gebruikt dat de gemiddelde nuchtere Nederlander er geen kaas van kan maken. Perfect Body grijpt in en zet al die moeilijke termen even om in Jip en Janneketaal.

Hoe zit het nu?

Erg verwarrend voor de consument, maar de diverse soorten zijn veelal gewoon chemische aanpassingen van normale arginine. Ook kan het een combinatie van verschillende andere stofjes met arginine zijn met als doel dat de arginine beter door het lichaam wordt opgenomen. De natuurlijke vorm van arginine wordt namelijk door het lichaam grotendeels afgebroken nadat het wordt ingenomen.

Arginine-Aspartaat

In theorie is dit de soort arginine die de verbranding voor de aanmaak van energie bevordert en de verbranding van glycogeen (verantwoordelijk voor het aanmaken van spierweefsel) beperkt opdat de spieropbouw effectief verloopt. De aspartaat is hierbij geen onderdeel van arginine, maar een toegevoegde stof wiens werking is de effecten van arginine in het lichaam te versterken.

Arginine-alpha-ketuglutaraart (AAKG)

Een hele mond vol, maar het is in principe net als aspartaat een toegevoegde stof. Het stofje is betrokken bij het omzetten van koolhydraten, vetten en eiwitten in bruikbare energievormen. Door het verbinden van de AAKG aan de arginine, wordt arginine effectiever door het lichaam opgenomen en wordt het in mindere mate afgebroken door het lichaam voor het zijn werk kan doen.

Arginine-ethyl-ester

Een ‘ester’ betekent in scheikundeland dat er sprake is van een verbinding die ontstaat wanneer een zuur met een alcohol of koolhydraat (een bepaald type verbinding van koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen) reageert. Deze ‘ester’ kan om verschillende redenen worden toegevoegd aan verschillende stoffen. In het geval van arginine wordt het toegevoegd om de arginine langer actief te houden in het lichaam en verbetert het de opname van arginine in het lichaam.

(di)Arginine-ketoisocaproaat (AKIC)

De grootste angst van elke krachtrainer is hoogstwaarschijnlijk dat in plaats van de gebruikelijke koolhydraten, vetten en eiwitten het spierweefsel wordt aangebroken als energiebron voor het lichaam. Dit gebeurt wanneer het lichaam onvoldoende energie kan halen uit de voeding die je tot je hebt genomen. Het stofje ketoisocaproaat heeft antikatabole eigenschappen wat betekent dat het het voorgaande verschijnsel tegenwerkt. Ook helpt het stofje melkzuur in het lichaam afbreken. Dit is een stof in het lichaam die leidt tot snelle vermoeidheid.

En er is nog meer! In het lichaam wordt ketoisocaproaat omgezet in het stofje beta-hydroxy beta-methylbutyraat of HMB (volg je het nog?). Dit is een stof die een remmende werking heeft op cortisol, het stresshormoon. In langdurige perioden van spanning of angst, maakt het lichaam cortisol aan die de energieproductie uit spiereiwitten aanspreekt. Dit heeft niet alleen invloed op die spiermassa waarvoor je zo hard hebt gewerkt, maar slurpt ook kostbare energie weg die je voor je training wilt gebruiken. Om deze velen voordelen wordt ketoisocaproaat toegevoegd aan sommige argininesoorten.

Arginine-malaat

De beroemde L-arginine is de argininesoort waaraan het malaatmolecuul is toegevoegd. Malaat is net als ketoisocaproaat verantwoordelijk voor het proces waarin voedingsstoffen worden omgezet tot energie in het lichaam. Om dit ingewikkelde proces uit te leggen, voldoet de ruimte (en waarschijnlijk ook je bereidwilligheid om complexe biologische en scheikundige processen te bestuderen) in dit artikel niet. Daarom verwijzen wij hier alleen naar de resultaten die Chinese onderzoekers boekten toen zij L-malaat aan muizen gaven. Ze bonden een gewichtje aan de staarten van de muizen en lieten ze zwemmen. Een dosis van 0,210 gram per kilo lichaamsgewicht verhoogde de zwemtijd van de dieren met 26,1 procent. Niet de diervriendelijkste methode om het te bewijzen, maar het maakt wel een punt.

Arginine-nitraat

Arginine-nitraat komt nog niet veel voor in het huidige aanbod van argininesupplementen. De reden hiervoor is omdat het veel negatieve eigenschappen bezit. Bijwerkingen kunnen duizeligheid en hoofdpijn zijn en het kan ook medicatie voor hart- en vaatziekten in de war schoppen. Nitraten bevatten dezelfde vaatverwijdende eigenschappen als arginine. De toevoeging van het nitraat heeft als doel de aanmaak van stikstofoxide in het lichaam.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP