Glutamine is een niet-essentieel aminozuur dat verantwoordelijk is voor veel belangrijke processen in ons lichaam. Hoewel we het aminozuur zelf aanmaken in ons lichaam, kunnen er tekorten optreden bij veel stress, intensief sporten en bij ernstige ziektes. Om deze reden wordt het door veel mensen, zeker bij sporters, wel degelijk als een essentieel aminozuur gezien die door aanvullende suppletie kan worden bijgetankt.
Glutamine wordt geproduceerd in de skeletspieren, hersenen, longen en in ons vetweefsel. Het grootste deel van de glutamine wordt door ons lichaam verbrand voor de energievoorziening. Ook vormt het een bouwsteen bij het vormen van eiwitten en is het laatste deel verantwoordelijk voor de glucosevorming in het lichaam. Glutaminezuur, het stofje dat we binnenkrijgen via voeding en verantwoordelijk is voor het aanmaken van glutamine in het lichaam, is voornamelijk terug te vinden in eiwitrijke voeding als lever, vlees, kip, bonen, zuivelproducten en in soorten kolen.
Functies van glutamine
1. Energieproductie
Glutamine wordt door het lichaam gebruikt voor de energieproductie. In het bijzonder de energieproductie voor de hersenen en het immuunsysteem. De cellen in de hersenen en in het immuunsysteem hebben namelijk een grote hoeveelheid energie nodig voor de snelle splitsing van de cellen. Glutamine is voor deze organen dus van groot belang.
2. Spierherstel en groei
Als aminozuur vormt glutamine een belangrijke bouwsteen voor eiwitten die op hun beurt weer bouwstenen vormen voor je spierweefsel. Een tekort aan glutamine werkt dan ook het snelle herstel van de spieren tegen en kan zelfs leiden tot het verlies van spiermassa. Intensieve krachttrainingen vergen veel glutamine, omdat je als het ware tijdens de training deeltjes in het spierweefsel beschadigt die na de training met voldoende glutamine zullen herstellen en zelfs groeien. Een tekort aan glutamine zorgt ervoor dat het lichaam het tekort zal gaan aanvullen door het afbreken van spierweefsel. Jouw zuur verdiende spierweefsel wel te verstaan. Zorg daarom dat je voldoende eiwitten tot je neemt na de training.
3. Versterken immuunsysteem
Glutamine is van groot belang voor het versterken van het immuunsysteem. Als er sprake is van een infectie in het lichaam, maakt het lichaam antistoffen aan waarbij grote hoeveelheden glutamine worden opgebruikt. Afweercellen zoals lymfocyten en macrofagen hebben voor groei en ontwikkeling heel veel glutamine nodig. Dit geldt ook bij het genezingsproces bij een wond of na een operatie. Als het verbruik te lang doorgaat zonder dat de glutamine opnieuw wordt aangevuld, kan dit leiden tot een algehele verzwakking van het immuunsysteem.
4. Goede hersenfuncties
Als eerder aangegeven wordt glutamine gebruikt voor voornamelijk de energieproductie van het immuunsysteem en de hersenen. In onze hersenen wordt glutamine omgezet in de neurotransmitters glutaminezuur en GABA (gamma-amino-boterzuur). Dit zijn twee tegenpolen waarbij de eerste functioneert als een stimulerende neurotransmitter en de GABA als een remmende neurotransmitter. Deze combinatie van zuren zijn van groot belang voor een goede hersenfunctie en mentale stabiliteit.